Višnjik gostuje u zagrebačkome HNK
Piše: redakcija On 9 lip., 2016 At 01:56 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

Čehovljev ‘Višnjik’ u izvedbi SNG-a iz Maribora gostuje u HNK u Zagrebu

VišnjikDrama Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora gostovat će u Hrvatskome narodnog kazališta u Zagrebu s predstavom Višnjik A. P. Čehova u režiji Gábora Tompe u petak, 17. lipnja 2016. u 19,30 sati.
Višnjik je zaokružio umjetnički život i poslanje Antona Pavloviča Čehova (1860.-1904.), ali istodobno je i najava završetka jedne ere. Zbog preciznih i oštrih rezova koji razgaljuju sve i svakoga te otkrivaju nerazmjere između ideala i kapitala, iluzije i realnosti, potrage za ljubavlju, uspomena i zaborava – Višnjik je jedna od najuzbudljivijih drama 20. stoljeća.
Banalna stvarnost je u Čehova sakrivena ispod meke poetičnosti, a bolnu istinu prikriva tužna simbolika. Taj ruski majstor je kroz humor i satiru oslikao položaj čovjeka koji je u prijelomnim životnim situacijama. Čehov je kao malotko znao kako se istodobno može plakati i smijati, te je zbog toga Višnjik okarakterizirao kao komediju.
VišnjikU predstavi glume Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič, Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Vlado Novak, Maša Žilavec, Davor Herga, Mateja Pucko, Ivo Ban, Nejc Ropret, Viktor Meglič, Irena Mihelič i Mojca Simonič.
Gábor Tompa je rumunjski redatelj, profesor na Kalifornijskome državnom sveučilištu u San Diegu, glavni i umjetnički ravnatelj Mađarskoga državnog kazališta u Cluju u Rumunjskoj, koji svojim pronicljivim režijama oduševljava publiku i kritiku diljem svijeta.
Višnjik, posljednje kazališno djelo A. P. Čehova, govori o prijelazu iz jednoga života u drugi, referirajući se na uništenje višnjika i njegove buduće upotrebe kao kuće za odmor. Riječ je o žrtvovanju neupotrebljive ljepote višanja, po kojem je to imanje bilo poznato, radi financijske koristi. To je metafora promjene. Što bi se danas moglo usporediti sa sječom višnjika? Kako danas doživljavamo takav gubitak? Koji je to višnjik žrtvovan?

Foto: Press

comment closed