fbpx

Europski dan zdravih dojki: Sačuvajmo zdrave dojke

Zagreb…

Andrej Plenković, Sačuvajmo zdrave dojke– Mjesec listopad je mjesec prevencije karcinoma dojki i borbi protiv karcinoma, a danas se obilježava europski dan zdravih dojki. Potrebno je sve više informirati javnost o važnosti redovitog pregleda i samopregleda dojki, jer upravo to može spasiti život. Iznimno smo ponosne na naše žene koje su danas hrabro prošetale ružičastom pistom te pljenile pozornost svim prisutnih. Pokazale su koliko su snažne, vesele i prelijepe nakon svega što su prošle. Zbog njih smo danas ovdje – rekla je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta.
Javnozdravstvena kampanja ‘Sačuvajmo zdrave dojke’ započela je jutros na Trgu bana Jelačića. Cilj kampanje ‘Sačuvajmo zdrave dojke’ informirati je javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki. Nakon modne revije koju su nosile oboljele i liječene žene od karcinoma dojke te žene iz javnog života, ružičasta povorka krenula je put Trg Petra Preradovića, na kojem je nastavljen prigodni program. 15. listopada europski je Dan zdrave dojke, a upravo iz tog razloga danas je pokrenuta kampanju ‘Sačuvajmo zdrave dojke’, te na taj način potaknuti građanke na iznimnu važnost samopregleda dojki. Članovi udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta dijelili su prisutnima letke s pomno opisanim postupcima samopregleda.
Jadranka Kosor, Sačuvajmo zdrave dojkeSvojim dolaskom kampanju su podržali Andrej Plenković – mandatar nove Vlade, Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport,  Ines Strenja-Linić, izaslanica Hrvatskog sabora, Dario Nakić, tehnički Ministar zdravlja, Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, bivša premijerka Jadranka Kosor te brojni drugi.
U 12.00 sati u znak podrške svim oboljenim ženama u zrak su pušteni ružičasti baloni, a građankama su se dijelili i besplatni ultrazvučni i mamografski pregledi. Ova akcija samo je početak kampanje ‘Sačuvajmo zdrave dojke’, a akcija traje u Bipi do 15. studenog.

Foto: Press – Robert Gašpert