fbpx

Nj.E. Timo Rajakangas: Orkestar me izvedbom odveo u Finsku!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

“Gledajući i slušajući suradnju orkestra s maestrom Villeom Matvejeffom bio sam presretan svjedočiti kako Finci i Hrvati lako nalaze zajedničku frekvenciju”

Timo Rajakangas– Sibeliusov gala koncert izveden sinoć u HNK Rijeka nadmašio je sva moja očekivanja. Orkestar je Sibeliusova djela izveo precizno i s puno emocija pokazavši kako Sibelius za njih nije nepoznanica. Marco Graziani me impresionirao svojim izražajnom interpretacijom zahtjevnog Koncerta za violinu. Slušajući orkestar zatvorenih očiju osjećao sam se kao da sam u Finskoj! Gledajući i slušajući suradnju orkestra s maestrom Villeom Matvejeffom bio sam Orkestarpresretan svjedočiti kako Finci i Hrvati lako nalaze zajedničku frekvenciju koja im dodaje zajedničku vrijednost – također i u glazbi. Doista cijenim blisku i uspješnu suradnju s HNK Ivana pl. Zajca u organiziranju programa ‘Fall for Sibelius’. Vjerujem kako grad Rijeka, ali i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na kazalište koje nudi takav svestran i inspirativan program koji je uvijek na visokoj umjetničkoj razini – rekao je veleposlanik Republike Finske Nj. E. Timo Rajakangas.

OrkestarOrkestar riječke Opere pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održao koncert ‘Sibelius&Matvejeff& Graziani’ izvodeći najpoznatija djela finskog skladatelja Jeana Sibeliusa. Koncert je priređen u sklopu manifestacije ‘Jesen s Jeanom Sibeliusom‘ kojom Veleposlanstvo Republike Finske, u suradnji s partnerima, obilježava 150. obljetnicu rođenja poznatog finskog skladatelja. Riječani su tijekom koncerta imali prilike uživati u dva Sibeliusova remek djela Koncertu za violinu i orkestar u d-molu uz solistički nastup mladog riječkog virtuoza Marca Grazianija te veličanstvenoj Drugoj simfoniji u D-duru. A oduševljena publika je, ne prestajući aplaudirati, dobila i sjajan dodatak: njegovu simfonijsku poemu ‘Finlandia’.
Manifestacija ‘Fall for Sibelius / Jesen s Jeanom Sibeliusom’ održavala se tijekom listopada u Zagrebu, Rijeci i Rovinju, a sastojala se od pet koncerata na kojima su predstavljeni radovi ovog legendarnog skladatelja.
Cilj manifestacije je povezati klasičnu i modernu glazbu Finske s Hrvatskom te prenijeti poruku o glazbi koja spaja države i narode.

Foto: Prisk, Press