fbpx

Varaždin otvorio svoja vrata za 20. Špancirfest

Varaždin…

Špancirfest– Jučer je otvoreno 20. izdanja Špancirfesta. Bit će ovo najbogatiji program festivala do sada, s proširenim dječjim sadržajima i kultnim međunarodni glazbenim zvijezdama. Od 17. do 26. kolovoza, ovaj specijalan rođendanski program na varaždinske ulice dovest će više od 260 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, u potrazi za svojim djelićem festivalske ponude koja će zauzeti čak 350 tisuća četvornih metara površine gradske jezgre – poručuju organizatori 20. Špancirfest-a.
Spektakli bez granica
Špancirfest od davne 1998. u Hrvatsku dovodi brojne performere iz cijelog svijeta čime slovi kao prvi hrvatski ulični festival. Do sada je više od 300 performera nastupilo na varaždinskim ulicama sa svih sedam kontinenata.
– Urbani festival za cijelu obitelj te istinski žive ulice koje pulsiraju ritmovima svjetske glazbe preplavljene neograničenom energijom čudnovatih uličnih performer – ovako Špancirfest opisuju i preporučuju neki od najpoznatijih svjetskih internetskih turističkih vodiča.
Kanadski Flightnetwork, britanski The Rough Guide, američki Trip Advisor. Raskoš uličnih performansa, atraktivan glazbeni program i deset dana jedinstvene pozitivne atmosfere Špancirfesta prošle je godine Varaždinu osiguralo gotovo 4000 noćenja i turiste iz 44 zemlje. Najmlađi posjetitelj je imao samo četiri mjeseca, a najstariji 72 godine.
Za svakoga ponešto
ŠpancirfestU deset dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, restorani, barovi, klubovi, učionice i trgovine na kojima se brojnim posjetiteljima svih deset dana nude stotine različitih programa – koncerata, predstava, uličnih performera, kreativnih radionica uz bogatu gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu. Tijekom festivala popit će se više od 200 000 litara piva, poslužiti preko 100 000 obroka, a 6,5 kilometara dnevno je prosjek koliko svaki posjetitelj tijekom festivala napravi. Malo tko će moći odoljeti šarolikoj ponudi sajma na kojemu će ove godine najbolje od sebe predstaviti više od stotinu izlagača. Tako će posjetitelji moći birati od ručno rađene odjeće i obuće, preko autohtonih hrvatskih delicija sve do igračaka, suvenira, umjetnina i nakita. Ove godine, Špancirfest u svojoj Kreativnici, odnosno u Uskoj ulici, postaje dom za čak 25 hrvatskih produkt dizajnera.
Uz ovakvu ponudu, svatko će pronaći nešto za sebe, no ne samo u sklopu sajma, nego i glazbenog programa. Za trajanja festivala, iz smjera triju pozornica poteći će više od 40 sati glazbe međunarodnih glazbenih zvijezda.
Spajanje ugodnog i korisnog Festival koji je nekoć trajao svega tri dana i bio potpuno lokalnog karaktera dvadeset godina kasnije traje punih deset dana, a iz malenog je događanja prerastao u nacionalnu manifestaciju koju rado posjećuju stanovnici iz cijelog svijeta. Nemali je broj onih koji upravo tih deset dana pune baterije; za ostatak godine.

Foto: Press