Izložba Trilogija, Pula – Grad Interval Igora Zirojevića
By redakcija On 29 stu., 2019 At 05:09 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Pula…

U Svetim Srcima otvorena izložba fotografija “Trilogija, Pula – Grad Interval” Igora Zirojevića

Trilogija, PulaU Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, Arheološkog muzeja Istre, sinoć je u 20 sati otvorena izložba fotografija pod nazivom Trilogija, Pula – Grad Interval pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića. Izložba predstavlja trilogiju “Pula – Grad Interval” čiji će posljednji dio monografije “Pregaoci” biti premijerno promoviran 5. prosinca, na dan otvorenja obljetničkog 25. Sa(n)jam knjige u Istri.
U svečanom okruženju, prisutnim posjetiteljima obratio se autor izložbe Igor Zirojević, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, direktorica pulskog Sajma Magdalena Vodopija, kustosica i koautorica projekta Paola Orlić te zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci koja je izložbu proglasila otvorenom.
Trilogija, PulaNastavno na tematsku okosnicu obljetničkog 25. Sajma, Gradovi u tijeku posvećenu gradu Puli i njezinoj umjetničkoj, literarnoj i intelektualnoj sceni, ovaj umjetnički projekt na sveobuhvatan način zadužuje stilsku različitost pulske arhitekture.
Ciklus fotografija Trilogija, Pula – Grad Interval Igora Zirojevića emotivna je posveta mjestu odrastanja i vizualna pripovijest o prostoru Grada u kojem se dekonstruira termin “vlastitosti” odnosno posjedovanja i pripadnosti.
Fokusiran na temu prostora kao Grada dugog trajanja i njegovu kompleksnu povijesnu slojevitost, koji u samo jedno stoljeće mijenja nekoliko državnih ustroja (Austrija, Italija, Jugoslavija), autor u maniri gradskog pripovjedača progovara o povijesnim, društvenim, kulturološkim i političkim mijenama Pule. Iz pomno režiranih kadrova zadane arhitekture grada, arhetipske slike, oblikovane i naslijeđene iz austrougarskog, talijanskog i socijalističkog perioda, izranja povijesna i urbana slojevitost Pule.
Svjestan da isti prostor koji naziva “svojim” u nekom drugom vremenskom intervalu mjesto je obitavanja i svih onih “nekih drugih” koji mu prethode i s kojima ga dijeli, iz svoga rakursa – medija fotografije i svijeta iz kojeg dolazi i unutar kojeg se pogledom iza objektiva tiho kreće u svojoj svakodnevici, pokušava slijediti i osvijetliti pokoji zapis na vremenskom kontinuumu grada.
Umjetnički projekt Pula – Grad Interval započet 2014. godine čine tri slojevite i smislene fotografske priče (monografije) redom kontekstualizirane perima Dragana Velikića, Milana Rakovca i Miroslava Bertoše te Paole Orlić, koja je uz Igora Zirojevića koautorica koncepta.

Foto: Press

comment closed