Zaklada Ana Rukavina poziva: Akcija upisa u Hrvatski registar

Zagreb…

Ana Rukavina, darivateljaU utorak, 22. listopada, od 16 do 18 sati Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u prostoru tvrtke IBM Hrvatska (Marohnićeva 1, zgrada B, 3. kat) u Zagrebu.
Akcija će se održati na inicijativu gospodina Zvonimira Kračuna i gospođe Kristine Malenice Rotkvić kako bi se pronašao podudaran darivatelj njihovom prijatelju Ivanu, kojemu je za izlječenje potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica te svim oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 62.613 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 111 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Foto: Press