fbpx

Leonardo Komšić: Svaki Igorov trening su batine, krv i znoj

King Poreč…

Leonardo KomšićLeonardo Komšić diplomirani kineziolog, voditelj je kluba i glavni trener  u Kickboxing klubu ‘King‘ Poreč. Osvajač je mnogobrojnih europskih i svjetskih amaterskih odličja, profesionalni prvak Njemačke i Europe po K1 pravilima i trener naše trenutno najveće zvijezde Kickboxa Igora Jurkovića. U razgovoru za portal Scena.hr Leonardo nam je otkrio sve o pripremama za nadolazeći meč u Denveru te o načinu na koji prenosi svoje veliko iskustvo na mlađe naraštaje.

Scena: Predstavite se?
Što reći, diplomirani sam kineziolog, trener KBK ‘King’ iz Poreča i direktor Hrvatske Kickboxing reprezentacije.

Scena: Voditelj ste kluba, recite nam nešto više o vašem klubu?
Da, ja sam nekako glava kluba ‘King’ što se tiče trenerskog i menadžerskog dijela. A postavu kluba čine još dobar dio naših ljudi, od predsjednika kluba gospodina Joze Nujića pa do moje desne ruke u trenerskom smislu Stipice Duspare. Klub je osnovan 1999. godine ali je aktivno počeo s radom 2001. godine i do sada ima veliki broj kako državnih, tako europskih i svjetskih osvajača medalja.

Scena: Osvajač ste mnogobrojnih odličja, od kud ljubav prema borilačkim sportovima, te koje je vaše mišljenje o tom sportu prije nekoliko godina, a kakvo je sada?
Da istina je, osvajač sam odličja u Taekwon-dou, Thay-boxu i kickboxingu i ponosan sam na to svoje iskustvo u borbama, a što mi puno znači danas u pripremama mojih sportaša. A ljubav za ovim sportom, tako se jednostavno rodiš s ljubavi prema sportu, tako i umreš s time. Kao dijete već sa 7-8 godina pokazivao sam interes za time i krenuo na tada jedini borilački sport u mome  rodnome gradu Fojnici, a to je karate. Pa je usljedio FulContact, zatim Taekwando pa Tajladski box i na kraju K1. Velike su razlike danas i nekada u sportu. A to je meni najbolje opisao jedan bivši boksač i moj veliki prijatelj Emir Avdagić. Od Emira se da puno toga naučiti i kaže ovako: “Mi smo se borili za trenirku i bodove, vi ste se borili za medalje i slavu, a ovi danas se bore za lovu, velika je to razlika brate”.

Scena: Trenutno pripremate 9. kickboxing memorijal najboljih hrvatskih boraca u borbi za naslov prvaka. Što možete reći o tom projektu?
Da, 12. travnja u Poreču je 9. memorijalni turnir u čast našem šampionu Davidu Šainu, u dvorana Veli Jože. Za Davida sam znao reći da je imao 75 kg, a od toga 74 kg srca. Njegovu srčanost, upornost, hrabrost i odanost mogu poželjeti svakome kome želim sve najbolje. Pa zato sam svome sinu dao ime David, neka mu Bog podari njegove karakteristike. Na tuniru će biti osam finalnih borbi za naslov prvaka Hrvatske u Low Kicku što će se moći vidjeti i na FightChanalu.

Leonardo KomšićScena: Trener ste našoj najvećoj zvijezdi Igoru Jurkoviću koji je trenutno u top osam boraca na svijetu, kakav je Igor učenik?
Igor je kod mene počeo svoje prve borilačke korake i od samog početka pokazivao da ima nešto malo drugačije od drugih. Mada je u to vrijeme bila jedna generacija gdje nisam znao tko je bolji od koga. Tu je bio Venturini, brača Duspare, David Šain, Pomica Paladin i niz drugih boraca koji su osvajali medalje po svijetu. Ali eto od svih njih Igor je dogurao najdalje što znači da to nešto nije bilo presudno. Igor je jedan veliki radnik i čovjek koji kad uđe u dvoranu daje sve od sebe. Naravno ima i lošijih dana, nije to uvijek tako, ali kad zapne tu sam ja kao trener da dignem motivaciju pa ponekada možda i na okrutan način.

Scena: Trenutno pripremate Igora za nastup 03. svibnja u Denveru protiv Rusa Arthema Vahitova, kako izgleda vaš jedan trening?
Ja bih to rekao ovako:  “Naš svaki trening izgleda batine, krv i znoj!”.

Scena: Kakva su vaša očekivanja u Denveru i koji je korak dalje?
Ja uvijek očekujem dobar rezultat, a to je pobjeda. Jedino što mi možemo garantirati je da će Igor biti spreman i neće razočarati nikoga, a sve drugo je u Božjim rukama.

Scena: Ostala je zapažena izjava jednog od najvećih boraca K-1 Ray Sefa da je Igor Jurkovič novi Cro Cop što je i vaša zasluga, možete nam reći koliko je dug put do tog naslova ili već sad možemo potvrditi Rayevu izjavu?
Teško je to uspoređivati. Mirko je borac kojeg svatko tko se bavi ovim sportom treba respektirati. Vjerujem da je Sefo prepoznao u Igoru ono nešto kao što sam ja kada je bio klinac. U jedno sam siguran, a to je da će Igor ostaviti veliki trag u ovome sportu, a koliki će on biti, živi bili pa vidjeli.

Scena: Uz Igora, trener ste i mnogim mladim nadama. Koliki ste autoritet mlađim naraštajima, te slušaju li vaše savjete?
Istina u klubu ima dosta mladih boraca koji su na tragu da postanu vrhunski. A što se tiče autoriteta, tu nemam problema kad se uđe u dvoranu ‘King’. Ja vladam situacijom jer znam kako je disati krv u plućima, dobro znam kako je biti u nogdaunu i kako znaju boljeti ruke, noge, rebra jer sam to sve prošao . Onaj tko misli rušiti moj autoritet brzo shvati da je na krivoj adresi.

Scena: Koji su vam planovi u nadolazećem periodu?
Teško pitanje. Prvo da prođe Denver, i na tome je sada cijeli fokus. Ako to prođe kako treba imamo pakleni plan, ali o tome ćemo nakon Amerike.

Foto: FFC, Privatni album