fbpx

50 godina karijere: Radojka Šverko: Glazba je izvor mog života

Intervju II dio…

ZA PORTAL SCENA.HR: Detalji iz velike i uspješne karijere jedne od naših najvećih glazbenih diva

Radojka ŠverkoSvjesna sam da je na sceni ljepše gledati mlađe, ali bih svejedno voljela imati još mnogo nastupa pred publikom. Kad toga više ne bude, ja ću se ugasiti jer su nastupi izvor mog života, kazala je glazbena diva. Radojka Šverko ove godine slavi 50 godina karijere, a tim povodom će održati veliki koncert 6. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u pratnji Zagrebačke filharmonije. U drugom dijelu ekskluzivnog intervjua za portal Scena.hr umjetnica otkriva svoja razmišljanja, kako se nosi s nepravdama, prisjetila se humanitarnih koncerata za vrijeme Domovinskog rata i još ponekog detalja iz svoje velike karijere.

Scena: Što poručujete publici koja će s vama proslaviti 50 godina karijere u Lisinskom?
Dođite, ne samo zbog mene, nego zbog svih onih glazbenika i pjevača, koji će s pozornice dvorane odaslati prekrasne glazbene misli i, sigurna sam, potaknuti i probuditi sve ono najljepše u ljudima.

Radojka Šverko

Scena: Kako se osjećate na nastupima?
Zapravo i nemam prečesto nastupe, ali im se uvijek iznova veselim, da pustim glas, da doprem do ljudi, da tekstovima pjesama, bar dok traje koncert, ljudima svijet učinim ljepšim i da ih što dulje nakon koncerta zadržim u snovima. To je potrebno i meni i publici. Zato glazba postoji i zato ju treba stvarati.

Scena: Jeste li ponekad osjećali pritisak zbog talenta? Kako ste se nosili s možda sumnjama i tko vam je u životu bio najveći oslonac?
Radojka ŠverkoS nevoljama koje neminovno prate naše živote, nosila sam se radeći. Uzmem metlu, krpu, kosilicu, grablje i nakon nekoliko sati fizičkog napora zaboravite na sve brige jer vas umor svlada, a nakon tople kupke i dobrog sna, sve se lakše podnese. Osim toga, tu su moja djeca, unuka, dugogodišnji prijatelji, bez kojih bi mi život bio nezamisliv.

Scena: Kad je došao Domovinski rat, napravili ste puno humanitarnih koncerata. Što vam je bilo najteže?
Stvarno sam puno putovala za vrijeme rata. Bilo je trenutaka kad sam osjećala veliki strah, ali kad sam se našla u blizini stradalnika, majki s djecom, bakice i onemoćalih staraca, ispunjenih tugom i strahom, to mi je bilo najteže. Osim toga, posjećivala sam naše branitelje, obilazila stradala područja. Sjećanja na Domovinski rat i sve što je moje oko registriralo, svi ti prizori ruševina, spaljenih domova nedužnih ljudi i djece, sve je to još prisutno u meni.

Scena: Uz vašu glazbenu karijeru, neodvojiva je i ona kazališna, mjuzikli…
Jana u ‘Gubec Begu’, Nera u ‘Gričkoj vještici’, Fantine u ‘Jadnicima’, Karolina Belinić u ‘Karolini Riječkoj’ i konačno Majka Mara u ‘Mirakulu’.

Scena: A tu je i sakralna glazba.
Sakralna glazba je repertoar koji izvodim u crkvama i katedralama. Kompozicije koje izvodim spadaju u klasičnu glazbu: Händel, Gounod, Stradella, Verdi, Giordani, Zajc, Mozart. U pratnji na orguljama dugi niz godina je profesor Vladimir Babin, ali smo često nastupali i s mješovitim zborovima ili komornim orkestrima, simfonijskim orkestrima. To je poseban užitak druženja s glazbom.

Scena: Glazba je ispisala stranice vašeg života. Jeste li danas zadovoljni i sretni zbog toga?
Radojka ŠverkoDa budem najiskrenija, mogla sam dati puno više, to je bar osjećaj koji ne mogu kriti. A možda je tako bolje. Mnoge snimke pjesama domaćih i stranih autora, u mojim izvedbama, nikad nisu ugledale svjetlo radijskih programa. Hvala glazbenim urednicima koji su pratili moj rad i autore pjesama u mojoj interpretaciji. I pored životnog iskustva, izostalo je znanje o prisutnosti u medijima. Svjesni smo činjenice, da mnogi umjetnici ne biraju sredstva da bi bili prisutni u javnosti. Malo je detalja i sličica iz mojeg privatnog života, koji bi trebali poslužiti u popularnosti. Odvajala sam privatnost od profesije, štiteći tako moju djecu i obitelj. Možda će doći dan, kad ću izložiti javnosti priče iz mog privatnog života, ali se tada više neću baviti ovom profesijom.

Scena: Iz vaše perspektive, kako je bilo umjetnicima nekada, a kako je danas na glazbenoj sceni?
Radojka ŠverkoMislim da su ljude prošlih vremena obogaćivali kreativnost, muzikalnost, osjećaj za ljepotu i sklad u glazbi, u tekstovima s porukom, u aranžmanima u kojima nije bilo prisutno sintetičkih zvukova, a mogli bismo nabrojati još mnogo toga. Ukratko, to je bila glazba s kojom se slušatelj mogao opustiti, prenijeti u drukčije, pitomo stanje, glazba koja ne potiče
agresivnost. Ali, ima naznaka da na našoj sceni ima mladih glazbenika, koji dijele moja razmišljanja.

Na linku pročitajte prvi dio ekskluzivnog intervjua proslavljene glazbenice: Djetinjstvo, mladost, svjetski festivali, druženje s glazbenim velikanima, prestižne nagrade, priznanja i zanimljivosti uz ekskluzivne fotografije

Foto: Radojka Šverko priv. album, Press arhiva