fbpx

Don Juan J. P. Moliera u INK Gradskom kazalištu!

Pula…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Don JuanNa programu INK Gradskog kazališta Pula u u četvrtak, 5. veljače 2015. godine u 20,00 sati je predstava iz produkcije Teatra Manje je više, Zagreb, Don Juan J. P. Moliera u režiji Ivica Kunčevića.
Teatar manje je više‘ uprizoruje najveće dramske naslove u dramaturškim obradama za minimalan broj glumaca, u inscenaciji i kostimeriji svedenoj na bitno, uvjereni da odbacivanje spektakularnog nužno privodi Don Juanpoetskoj esenciji djela.
Don Juan je u svakodnevnom govoru postao sinonim za zavodnika. Ali on je i čovjek, koji se ne obazire ni na čije opomene i smatra budalaštinama sve u što mi vjerujemo… sotona i heretik. Pa i u zavodništvu je dijaboličan. Kad osvoji odbacuje. Uzbuđuje ga sam čin osvajanja. Osvojeno ostavlja slomljeno i poniženo. Najveći je to zločinac kojega je zemlja ikad nosila, koji ne vjeruje ni u Boga, ni u vraga… tako ga vidi priprosti Sganarelle. I velikim dijelom ima pravo. Ostaje, međutim, onaj skriveni, unutarnji život tog očajničkog pobunjenika, neka fundamentalna pitanja kojima, provocirajući sve općeprihvaćene društvene vrijednosti, pokušava polemizirati sa samim Bogom. Neće ga u tome zaustaviti ni molbe ostavljene ljubavnice, ni prijetnje oca, ni kameni kip koji je progovorio. On uporno srlja u svoju zlu kob. Je li ga, na kraju, zgromio Bog? Ili, možda, društvo koje svojim životom i nazorima neprestano dovodi pod sumnju? Je li Don Juanova pobuna usmjeren prema metafizičkom ili društvenom bogu? To su osnovna pitanja koja, pokušavajući ispoštivati svo bogatstvo genijalnog klasičnog djela, zaoštrava naša interpretacija.
U predstavi igraju: Hrvoje Klobučar, Filip Riđički, Anja Matković i Mia Krajcar.

Foto: Press