fbpx

Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo

Riccardo Bozzi – Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo

– Kako bi izgledale odbijenice autorima najvećih djela svjetske književnosti kada bi svoj rukopis željeli objaviti u 21. stoljeću. Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo, zbirku kratkih eseja koji će natjerati na razmišljanje o umjetničkim slobodama te istovremeno nasmijati sve one koji su čitajući klasike svjetske književnosti iz užitka ili obveze barem jednom pomislili: „Dobro, pa tko je zaključio da je baš dobra ideja objaviti ovu stvar?!“ ili „Kontroverzno. Nema šanse da bi ovo djelo u današnje vrijeme stiglo do polica knjižara“ – poručuju iz Znanja.

Dragi autore

Niz duhovitih ilustriranih eseja autora Riccarda Bozzia i ilustratora Giancarla Ascaria i Pie Valentinis, dočarava kritike, pritiske i izazove umjetničkim slobodama s kojima bi se najhvaljeniji autori svih vremena morali suočiti kada bi svoja djela htjeli objaviti danas. Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo, u prijevodu Maje Klarić, dostupan je u knjižarama diljem zemlje te u webshopu Znanje.

Više o naslovu – Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo

Dragi g. Shakespeare,

Pokušat ću biti što sažetiji:
Biti.
Nema pitanja.
Same,
Tekst ti je strašan. Ali da ti nešto kažem.
Ako ne želiš doživjeti potpuni kazališni i književni fijasko: Godot se na kraju mora pojaviti.

Kako bi izgledalo da su se najpoznatiji pisci svih vremena morali nositi s današnjom izdavačkom industrijom, marketinškim zahtjevima, autocenzurom i političkom korektnošću? Mnoga remek-djela vjerojatno ne bi ugledala svjetlo dana. Ova knjiga pokušava dočarati kako bi izgledale odbijenice koje bi autori poput Homera, Shakespearea, Prousta, Tolstoja, Nabokova, Becketta možda primili da su živi i danas.

Prijevod: Maja Klarić, ISBN: 978-953-360-231-8, Cijena: 99,00 KN

O AUTORU:
Riccardo Bozzi, talijanski novinar i književnik. Njegova knjiga za djecu The Forest uvrštena je prema izboru New York Timesa 2018. među najbolje ilustrirana dječja izdanja na svijetu.

O ILUSTRATORIMA:
Giancarlo Ascari, zvani Elfo, crtač i karikaturist te jedan od najznačajnijih protagonista suvremene talijanske strip-scene.
Pia Valentinis autorica je i ilustratorica mnogobrojnih knjiga za djecu te dobitnica prestižne nagrade Andersen.

Foto: Press