Ansambl Lado najavljuje promjene u scenskoj primjeni folklora
By redakcija On 4 stu., 2016 At 07:02 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Tradicija…

Lado– Osobito mi je zadovoljstvo naglasiti da Lado ove godine, uz nacionalne kazališne kuće, nastupa i u velikim dvoranama, kao što je Gradski vrt u Osijeku, a prvi put Ansambl ulazi u splitsku Spaladium Arenu kojom završavamo godišnje koncerte – rekao je ravnatelj Ansambla Lado Krešimir Dabo.
Nakon praizvedbe programa Pokraj vode Drave u prekrasnoj dvorani budimpeštanske MÜPA-e, Ansambl Lado s koncertom u Molvama, rodnom mjestu svog dugogodišnjeg umjetničkog voditelja i direktora, dr. sc. Ivana Ivančana, počinje tradicionalne svečane godišnje plesne koncerte ovaj put posvećene upravo njemu u čast.
Uz Ivančanove koreografije, koje se već dugi niz godina nalaze na Ladovu repertoaru, ovom će se prigodom predstaviti i tri nove koreografije – Ej, grišće plandovišće – pjesme i plesovi iz Slavonije, Kad te moji svatovi probude – fragment baranjskog svadbenog običaja i Ženina volja – pjesme i plesovi iz Posavine. U glazbenom dijelu programa, pozornost će se posvetiti glazbenim ikonama Ansambla LADO – Emilu Cossettu, Boži Potočniku i Marijanu Makaru.
Dolaskom novog umjetničkog voditelja Andrije Ivančana u travnju ove godine, godišnjim koncertom počinje nova era u scenskom prikazivanju folklora, a to je i svojevrstan uvod u promjenu koncepta sastavljanja programa kako bi se intenzivirala dinamička struktura.
– Ovo je uvod u našu novu doktrinu scenske prezentacije folklora uopće koja će se afirmirati u programu za 2017. godinu. To je priprema naše publike, koja je navikla na konvencionalnu predstavu – na novu dinamiku. Ideja je da Ladove nastupe prati moderna produkcija na visokoj razini, što zapravo nije uobičajeno u scenskom prikazu folklora. To će biti vrlo interesantno našoj publici, koja će na taj način moći stare točke vidjeti u novom ruhu – rekao je Ivančan.

U nastavku donosimo raspored nastupa:
4. 11. Molve, Sportska dvorana Molve, 19:30
13. 11. Zagreb, HNK, 19:30
17. 11. Varaždin, HNK, 19:30
19. 11. Osijek, Gradski vrt Osijek, 20:00
23. 11. Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog, 19:30
25. 11. Split, Spaladium Arena, 20:00; gosti KUD Jedinstvo Split, 19:00

Foto: Press

comment closed