Dokumentarni film Španjolska: Otvorene rane
By redakcija On 3 stu., 2017 At 11:28 AM | Categorized As Film, Kultura | With 0 Comments

Na TV…

Španjolska– Dokumentarni film Španjolska: Otvorene rane upoznat će gledatelje s kontekstom i objasniti povijesne uzroke dijela netrpeljivosti središnje vlasti u Madridu i Katalonaca. Uvelike se bavi stradanjima lijeve, republikanske strane u Španjolskome građanskom ratu kad je Katalonija bila jezgrom otpora Madridu i kasnijemu profašističkom diktatoru Francu, a posljedice se toga sukoba i četiriju desetljeća Francove represije protiv Katalonaca ovih dana očituju u priči o katalonskoj neovisnosti. Tu priču u jednoj mjeri dakako određuje gospodarstvo, ali je uvelike određuje i povijesni sukob središnje španjolske, kastiljske države i Katalonije – objašnjava autor Dragan Nikolić, koji već desetak godina, kao govornik španjolskoga jezika, sustavno prati španjolsko društvo i povijest te države, a Španjolsku trilogiju snimao je s Juricom Ožićem Bebekom, Bojanom Drakslerom i Igorom Pršom u više navrata tijekom tri godine.
ŠpanjolskaDokumentarni film autora i urednika Dragana Nikolića Španjolska: otvorene rane bit će prikazan u srijedu 8. studenoga na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 20.05 sati. Riječ je o dokumentarnome filmu koji je prvi put prikazan kao dio Španjolske trilogije 2015. godine, a u svjetlu novih događanja na Pirenejskome poluotoku ponovno će podsjetiti gledatelje Hrvatske radiotelevizije na složenu povijesnu pozadinu današnjih zbivanja.
Dokumentarni film Španjolska: otvorene rane bavi se temom španjolske povijesti, nikad do kraja razjašnjene.
Španjolska– Nakon Francove smrti donesen je Zakon o amnestiji, pa se o mnogo stvari javno ne govori, što se pokazalo lošom odlukom jer su ostali neraščišćeni računi koji sprečavaju iskorak društva u zdraviju budućnost. Stoga smo pred kamere doveli povijesne sudionike, otvorili zaista brojne teme, primjerice pitanje otete republikanske djece. Naime, oko 300 000 djece oduzeto je majkama za vrijeme Francove diktature samo zato što su im majke bile republikanke. Ti su ljudi nakon trideset ili četrdeset godina saznali kako su bili oteti i dani u domove. Zabilježili smo neka od njihovih svjedočanstava i svjedočanstva onih koji ne smiju ekshumirati kosti svojih bližnjih iako znaju gdje su – dodaje Dragan Nikolić, koji je s HRT-ovim snimateljima prošao brojna iskušenja na terenu kako bi snimio mnoge autentične zapise za potrebe filma.
– Kolega snimatelj Igor Prša i ja, primjerice, s arheolozima te velikom kamerom i stativom penjali smo se nekoliko kilometara u planinu da bismo snimili nekoliko kadrova kostiju iz masovnih grobnica za kraj filma. Zaista je mnogo truda uloženo. Mislim da je rezultat sjajan materijal – ustvrdio je Dragan Nikolić.
Autor dokumentarnoga filma Španjolska: otvorene rane je Dragan Nikolić, montažer Igor Šumiga, a snimatelji su Jurica Ožić Bebek, Bojan Draksler i Igor Prša. Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) 8. studenoga u 20.05 film će biti dostupan i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press

comment closed