fbpx

KineDok dokumentarni filmovi i razgovori s autorima

KineDok – projekcije dokumentarnih filmova uz razgovore s autorima

Nakon brojnih ljetnih projekcija, dokumentarni filmovi iz KineDok kataloga praćeni razgovorima s autorima bit će dostupni i online počevši od listopada. Filmovi će se moći pogledati besplatno iz svih država članica KineDoka – Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke, Gruzije, Rumunjske i Poljske

Odabrani dokumentarni filmovi iz ovogodišnje selekcije KineDoka bit će dostupni za gledanje online jednom mjesečno, popraćeni razgovorom na Facebook stranici i počevši od listopada.

KineDok je alternativna distribucija europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Ova međunarodna kino-zajednica povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, a projekcije se održavaju u galerijama, kafićima, parkovima, šumama, dvorištima, klubovima, trgovima, knjižnicama, svugdje gdje se može postaviti platno i projektor.

U sklopu KineDok ONLINE programa, od listopada 2022. do ožujka 2023., očekuje nas ukupno šest online projekcija s razgovorima. Filmovi će biti dostupni besplatno, s prijevodom, iz bilo koje KineDok partnerske zemlje (Češka, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska, Mađarska, Gruzija i Poljska).

Filmovi u selekciji uz termine održavanja:

LISTOPAD: MORNAR (2021, Lucia Kašová, Slovačka)

Film dostupan: 6. listopada – 11. listopada
Online razgovor na Facebooku: 10. listopada

Biografski portret osamdesetogodišnjeg legendarnog pomorca Paula Erlinga Johnsona koji na kraju života traži odgovor na pitanje gdje je granica između sebičnosti i slobode. Na svojoj maloj brodici kraj otoka u južnim Karibima razmišlja o svojim životnim izborima i ispire svoju usamljenost pivom i litrom votke dnevno.

STUDENI: JEDINICA INTENZIVNE SKRBI (2021, Adéla Komrzý, Češka)

Film dostupan: 10. studenog – 15. studenog
Online razgovor na Facebooku: 14. studenog

“Kako živjeti dobar život s bolešću?”

Ovo pitanje postavljaju Kateřina Rusinová i Ondřej Kopecký, pioniri češke palijativne medicine u Općoj sveučilišnoj bolnici u Pragu. U intimnim razgovorima s pacijentima, traže odgovore na pitanja koja su nekonvencionalna u svijetu moderne medicine. Prema njima, palijativnoj skrbi u fokusu je život, koji za pacijenta može biti dobar, pa čak i ako neće biti dug.

PROSINAC: KUĆA LUTAKA (2020, Tudor Platon, Rumunjska)

Film dostupan: 8. prosinca – 13. prosinca
Online razgovor na Facebooku: 12. prosinca

Redatelj Tudor Platon odlazi sa svojom bakom i njezinim prijateljicama na vikendicu u rumunjskom selu. Tradicionalni blagdan, isprepleten stvarnim pričama, radostima i brigama sedamdesetogodišnjih gospođa, daje uvid u njihove živote, dugogodišnje prijateljstvo i generacijsko razumijevanje.

SIJEČANJ: TOBI U BOJAMA DUGE (2021, Alexa Bakony, Mađarska)

Film dostupan: 12. siječnja – 17. siječnja
Online razgovor na Facebooku: 16. siječnja

Kako sa 16 godina razumjeti i ispravno komunicirati svoj identitet s okolinom? Tobi u bojama duge je priča o pronalaženju vlastitog rodnog identiteta, razumijevanju, međusobnom poštovanju i prihvaćanju sebe kao osobe.

VELJAČA: ŽICA (2021, Tiha K. Gudac, Hrvatska)

Film dostupan: 9. veljače – 14. veljače
Online razgovor na Facebooku: 13. veljače

Kad je Slovenija postavila željeznu ogradu na području uz rijeku Kupu, Hrvatska je postala tampon zona za priljev izbjeglica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, pokušavajući stići do Zapadne Europe. Ograda je stvorila sasvim novu dinamiku tog područja. Ono sada privlači nacionaliste s ekstremne desnice, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice na putu prema Europi.

OŽUJAK: SUNNY (2021, Keti Machavariani, Gruzija)

Film dostupan: 9. ožujka – 14. ožujka
Online razgovor na Facebooku: 13. ožujka

60-godišnja Sunny bivša je učiteljica koja sada zarađuje za život intervjuirajući ljude od vrata do vrata za potrebe sociološke studije. Ona nas vodi u uske ulice Tbilisija, otkrivajući nam različite stanove, kuće, načine života, nade, strahove i stavove gruzijskih građana o aktualnim političkim i društvenim pitanjima.

https://kinedok.net/hr
https://www.facebook.com/KineDokCroatia

Foto: Press – Restart