fbpx

Na Sceni 55: Što čekamo? Marije Dukić

Split…

Što čekamo– ‘Što čekamo?‘ nije zamišljena kao aranžirano rješenje na srebrnom pladnju. Luksuz potpune dorečenosti i serviranog kraja sebi može dozvoliti onaj tko se bavi jednim pitanjem – a ovaj tekst sadrži razgranato stablo pitanja – kaže o predstavi autorica Marije Dukić.
Danas, u subotu 18. ožujka 2017. godine, na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split bit će praizvedena drama Marije Dukić ‘Što čekamo?’ U produkciji HNK Split ta je drama nastala u sklopu programa Europske komisije Prava, jednakost, građanstvo i gotovo u potpunosti financirana iz sredstava EK. Iznimnost ove produkcije u našim scenskim okolnostima čini i činjenica da je dramski tekst debitantice Marije Dukić odabran kao najbolji na javnom natječaju, a javnim pozivom odabrana je i redateljica Marica Grgurinović.
Što čekamoU predstavi koja problematizira predrasude o rodnim ulogama u našem društvu uloge tumače Ana Maria Veselčić, Luka Čerjan, Andrea Mladinić i Vicko Bilandžić. Što čekamo? predstava je rađena u formi interaktivnog forum-teatra, a primarno se obraća polaznicima završnih razreda srednjih škola i njihovim roditeljima. Nakon prve tri izvedbe u splitskom teatru svoj će scenski život nastaviti na scenama van matičnog teatra u Splitu i četiri županije juga Hrvatske.
Što se događa kad sin želi odabrati ‘žensko’, a kćer ‘muško’ zanimanje? I kakve veze sa svim time ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama? To su neke od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa i nametnutih predrasuda o njima. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova. Što čekamoProdukcija Što čekamo? izravno stimulira kritičko preispitivanje rodnih stereotipa snažno prisutnih i u hrvatskom suvremenom društvu. Sastavni dio predstave svojevrsni je forum u kojem nakon završne replike komada srednjoškolci u publici nude svoja rješenja dilema koje muče likove komada. Predstava je nastala kao dio projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života sufinanciranog u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship – Prava, jednakost, građanstvo. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
Osim redateljice Marice Grgurinović koja je zajedno s autoricom Marijom Dukić ujedno i dramaturginja predstave, članovi autorskog tima su i kostimografkinja Miranda Vidović, autori videa Dan Oki, Velimir Ujević, Ivan Jamić i Marin Renić, te stručni suradnik sociolog Zvonimir Parać. Premijerna izvedba na Sceni 55 HNK Split u subotu 18. ožujka započinje u 18.00 sati. Reprizne izvedbe na programu su u ponedjeljak 20. ožujka u 17.30 i u 19.30 sati.

Foto: Press