fbpx

Premijera: Vanja i Sonja i Maša i Picko u režiji N. Kleflin

Komedija…

Sad imamo Facebook i Twitter i mailove i kabelsku i satelitsku, a filmovi i serije ne vrijede pišljiva boba, a ni ta sranja ne gledamo zajedno, nego svatko u svom kavezu. I životi su nam… razdvojeni

Vanja, i Sonja i Maša i Picko, premijeraNa programu kazališta ‘Komedija’, u utorak 23. veljače 2016. godine, s početkom u 19,30 sati na rasporedu je premijera predstave Christophera Duranga ‘Vanja i Sonja i Maša i Picko‘ u režiji Nine Kleflin.
– Nisam konzervativac, ali nedostaju mi prošla vremena. Cijela zemlja je gledala iste filmove. I svi smo plakali za istim junacima. I imali smo kolektivne traume od toga. Više nema tih zajedničkih sjećanja, uopće. Sad imamo Facebook i Twitter i mailove i kabelsku i satelitsku, a filmovi i serije ne vrijede pišljiva boba, a ni ta sranja ne gledamo zajedno, nego svatko u svom kavezu. I životi su nam… razdvojeni – Iz Vanjinog monologa na kraju komada može se iščitati cijela okosnica drame.
Brat Vanja i sestra Sonja uživaju u svom nezadovoljstvu. Ulaze u pozne godine života dok dokono ispijaju kavu i čekaju da im i ove godine na jezero dođe plava čaplja. Njihovi su životi nezanimljivi, ali stabilni. Sve se uzburkava kad se njihova sestra maša, filmska zvijezda izblijedjele slave, vraća u njihov mirni seoski dom. Dolazi s naočitim i znatno mlađim muškarcem po imenu Picko, njezinim novim ljubavnikom. Ova komedija, dobitnica nagrade ‘Tony’ za najbolji kazališni tekst, propituje: je li moguće dostojanstveno stariti u vrijeme selfieja i Twittera?
Christopher Ferdinand Durang (rođen 2. siječnja 1949. godine), američki je dramatičar poznat po svojim skandaloznim i često apsurdnim komedijama. Njegova su djela naročito bila popularna 80-tih godina 20-tog stoljeća, iako se činilo da mu je karijera postigla novi zamah kasnih devedesetih. Njegov komad, Vanja i Sonja i Maša i Picko (u originalu Vanya and Sonia and Masha and Spike) nagrađen je nagradom Tony za najbolji kazališni komad 2013. godine. Režirao ga je Nicholas Martin, a glumačku ekipu činili su Sigourney Weaver, David Hyde Pierce, Kristine Nielsen, Billy Magnussen, Shalita Grant i Genevieve Angelson. Durang je i jedan od ravnatelja programa za američke dramatičare na akademiji Juilliard, nagrađen nagradom Obie za djela Časna sestra Marija Ignatius, Brak Bette i Boo-a i Bettyn ljetni odmor. Bio je nominiran za Tonya za najbolji scenarij mjuzikla s Povijesti američkog filma. Njegov komad Miss Whiterspoon bio je u finalu izbora za Pulitzerovu nagradu za dramu 2006. godine. Godine 2012. primio je nagradu Međunarodne zaklade za kazalište PEN/Laura Pels. Iste godine primljen je u Kuću slavnih američkog kazališta.
Prevoditelj predstave ”Vanja, i Sonja i Maša i Picko’ je Ivan Mokrović, scenograf i oblikovatelj svjetla Osman Arslanagić, kostimografkinja Marija Šarić Ban, autor glazbe Tomislav Babić, a suradnik za scenski pokret Dejan Jakovljević.
Uloge: Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Vanja Ćirić, Nina Kaić Madić, Slaven Španović i Petra Kurtela.

Foto: Press