fbpx

Premijerno u HNK: Svjetska praizvedba drame Antigona

Zagreb…

Antigona – drama koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za zagrebački HNK

Antigona– Kao mlada redateljica sanjala sam da ću jednog dana raditi u predivnom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Osjećam se kao da sam napokon došla doma u umjetničkom smislu. Intendantica Dubravka Vrgoč zajedno s ravnateljem Drame Ivicom Buljanom radi odličan program i uspjela je napraviti vrhunski skok u današnjost te spojiti modernu umjetnost s klasičnom – rekla je redateljica drame Antigona Angela Richter koja je u Hamburgu 2006. godine osnovala kazalište Fleet Street, a danas je stalna redateljica kölnskoga kazališta.
Prva od ukupno pet dramskih premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će, 20. rujna svjetska praizvedba Antigone, drame koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za zagrebački HNK.
AntigonaU svojoj verziji drame Antigona, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Bit će to filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma.
Svojim uprizorenjem njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter želi potaknuti na razmišljanje o tome na koji bi način uopće bilo moguće ponovno buđenje politike u Europi suočenoj s krizom i prevratima. Ovom se praizvedbom zagrebački HNK također afirmira kao jedno od središta europske kazališne inovativnosti.
Antigona– Klasična Antigona sama za sebe je već izazov za svakog redatelja, no verzija Žižeka ima neke svoje posebnosti. On je osuvremenio tekst dodajući tri verzije kraja koje su napisane u tipičnom stilu Žižeka gdje se odnosi na svoje reflektivne okvire, uključujući filozofiju, pop kulturu i današnja moralna i politička pitanja – kazala je redateljica koja priželjkuje otvorenu i znatiželjnu publiku na predstavama.
Posebnost predstave Antigona krije se i u zahtjevnoj scenografiji koju Peter Baur postavlja u timu s video umjetnikom Jonasom Linkom.
Zborovođa koji na početku predstave kaže „kao da se bogovi kockaju s nama, kad životna priča je ispričana, zapazimo na koliko se mjesta mogla odviti drugačije“, bila je inspiracija za središte scenografije u kojoj je tzv. magična kocka.
– Tehnički je scenografija vrlo zahtjevna za naše glumce ali nemam sumnje da će oni to savladati jer su svi izuzetno talentirani i sposobni umjetnici – vjeruje Richter koja je glavnu ulogu Antigone povjerila Ivi Mihalić, Luca Anić tumači Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman.

Foto: Press- Mara Bratoš