SuPerKultura 3 – povodom Dana planeta Zemlje
By redakcija On 15 tra., 2018 At 03:20 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Vis…

SuPerKultura 3 ugošćuje brojne domaće umjetnike i pedagoge

SuPerKultura– Kako je otok Vis još krajem veljače postao kulturni i edukativni centar koji ugošćuje brojne domaće umjetnike i pedagoge te svojim otočanima, djeci i odraslima, omogućuje pristup kontinuiranim kvalitetnim sadržajima našom ‘SuPerKulturom‘, njezino novo izdanje koje najavljujemo za vikend 19. – 22. travnja 2018. godine dogodit će se u čast našem planetu – poručuju organizatori.
SuPerKultura 3 – povodom Dana planeta Zemlje održat će se za vikend 19. – 22. travnja 2018. godine, a događanje će započeti u Komuni u Komiži, 19. travnja s početkom u 20.00 sati, predavanjem za javnost Ante Radonića: ‘Čudesni svjetovi Sunčeva sustava’ nakon kojeg će biti noćno promatranje neba kroz teleskop.
U ovom predavanju upoznat ćemo planete, njihove mjesece, asteroide, komete. Vidjet ćemo kako izgledaju njihove površine i što se sve tamo nalazi. Svemirske letjelice poslale su nam spektakularne snimke izuzetno zanimljivih i neobičnih prizora od kojih zastaje dah. Mnoga otkrića iznenadila su i zbunila znanstvenike. Predavanje će biti popraćeno mnoštvom slika.
Ante Radonić preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju ‘Nikola Tesla’ u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.).
– U kazališnom programu ZIMSKOG TEATRA NA VISU dolazi nam ‘Mala crvena kuća’ za djecu od 3 do 10 godina u izvedbi Mejreme Reuter u dvorani Spomendom u Komiži u petak 20. travnja u 11.00 sati. MALA CRVENA KUĆA je priča o kući bez vrata, bez prozora s dimnjakom u sredini i sa zvijezdom unutra. Tajna koja se provlači kroz priču sjedinjuje sve aktere u glazbeno scenski doživljaj u kojem su potrebni samo dobra volja i pregršt mašte. Stekla je veliku popularnost, ne samo među djecom nego i roditeljima jer nakon predstave djeca jedu voće bez da ih se na to posebno nagovara – poručuju organizatori.
Osim predstave, Mejrema će za djecu Visa održati i SAHARSKO BLAGO, predstavljanje u kojem metodom ‘hands on the treasure’ djeca doznaju više o najvećoj pustinji na svijetu. Kroz priču, dakle auditivno, kroz slide i video prezentaciju, dakle vizualno ali i kroz taktilni aspekt, uzimajući direktno u ruke saharske geološke primjerke olivina, okamenjenog drveća, konglomerata, fosila, kristala, pustinjske ruže, ohlađene mjehure lave i pustinjske biljke koja se jednom kapljicom vode otvara, kao i sjekira iz kamenog doba, djeca mogu doživjeti energiju tog čarobnog prostranstva. U priči doznaju ne samo o geološkom i antropološkom blagu već o pojmu dezertifikacije i o ekologiji koja je glavna smjernica ovog projekta Mejreme Reuter koja je provela sedam i pol godina istražujući Saharu, jedan od najfascinantnijih dijelova ovog našeg prekrasnog planeta te radila na podizanju ekološke svijesti mladih na tri kontinenta.
Saharsko blago je na programu u subotu 21. travnja u KC Ivan Vitić u 11.00 sati, a ulaz je besplatan.
Na Mejreminu inicijativu, članovi likovnih udruga ‘Emanuel Vidović’ i ‘Vasko Lipovac’ iz Splita, kao i drugi njezini kolege i prijatelji odlučili su pokloniti svoje umjetničke slike djeci Visa. Mejrema će pripremiti i otvoriti izložbu ‘Besa za planet’ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vis u subotu 21. travnja u 18.00 sati. Slike će nakon toga preseliti u prostore dječjih vrtića i osnovnih škola u Visu i Komiži kako bi bile dostupne djeci. Uz otvorenje izložbe Mejrema će u subotu 21. travnja u 18.30 sati u knjižnici u Visu održati i predstavljanje knjige fotografija i priča ‘LIBIJA, PRIČA O LJUDIMA’.
Program SuPerKulture dio je projekta ‘Permanent Art’.

Foto: Press – SuPerKultura 3

comment closed