fbpx

Tomislav Mužek dobio naslov nacionalnoga prvaka

Zagreb…

Tomislav MužekRenomirani i nagrađivani operni umjetnik Tomislav Mužek, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 9. svibnja 2018. godine, dobio je status nacionalnog prvaka Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Tomislav Mužek rođen je 1976. u njemačkome Siegenu. U Beču je diplomirao solo pjevanje na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost 1999., s najvišim ocjenama. Lied i oratorij studirao je u razredu Roberta Holla, a zatim se usavršavao kod Marianne Spiecker-Henke.
U sezoni 1999./2000. bio je angažiran u Bečkoj državnoj operi, gdje je kao najmlađi član solističkog ansambla nastupao u manjim ulogama, istodobno gostujući u Teatro Comunale u Bologni u zahtjevnoj solističkoj dionici u Petite Messe Solennelle Gioacchina Rossinija. Od 2000. godine, dvije sezone je neprekidno nastupao na sceni Gradskoga kazališta u Bremenu te kao vodeći lirski tenor ostvario niz zapaženih uloga. Na sceni zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta prvi je put nastupio 2001. kao Alfredo u Traviati Giuseppea Verdija. U razdoblju od 2003. do 2010. godine bio je angažiran kao prvak Opere splitskoga HNK. Od rujna 2016. Tomislav Mužek je prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Foto: Press HNK