fbpx

Zajc – kazalište za nove generacije

Rijeka…

Prva ovosezonska konferencija za novinare u riječkom HNK

ZajcZajc – kazalište za nove generacije – naziv je kampanje kojom riječki HNK Ivana pl Zajca na početku nove kazališne sezone poziva novu publiku. Kako je na konferenciji za novinare obrazložio intendant Marin Blažević, kampanja se, osim svojoj vjernoj tradicionalnoj publici, ponajviše obraća publici u dobi od 20 do 50 godina odnosno onoj publici koja unutar svoje intenzivne poslovne i obiteljske svakodnevice najteže pronalazi vrijeme za kazalište. Pri tome su fotografijama promovirana riječka kazališna lica i osobnosti, i izvođačka i ravnateljska, koja pripadaju istoj generaciji kojoj je kampanja u prvom redu usmjerena. Kampanjom se željelo istaknuti i specifične odrednice četiriju umjetničkih ansambala riječkog HNK sažete u četiri slogana: Drama s identitetom, Il Dramma con indentitá, Opera s identitetom i Balet s karakterom.
– Identitetske odrednice naših ansambala afirmirat ćemo i u 2020, godini Rijeke – Europske prijestolnice kulture. A vjerujemo da je takvo promišljanje identiteta kazališta dovelo i do prepoznavanja naših ansambala izvan Rijeke te da su brojna, već sada dogovorena, njihova gostovanja izvan Rijeke i Hrvatske efekt dosadašnjeg rada na svom identitetu – kazao je Marin Blažević.
ZajcPotom je najavio čitav niz gostovanja tijekom sezone, počevši od mjuzikla „Sunset Boulevard“ koji gostuje u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu već 21. rujna, gdje će u drugoj polovici sezone biti izveden i mjuzikl „Evita“. U „Lisinskom“ će, u suradnji s Orkestrom i Zborom HRT-a, biti izvedena i Mahlerova Druga simfonija, jedan od najzahtjevnijih i zasigurno najopsežniji koncertni projekt u Rijeci posljednjih pet godina.
Svoje iznimno važno gostovanje Opera će ostvariti u Finskoj, na Savonlinna Opera Festivalu, jednom od najprestižnijih u Europi, a izvest će dvije operne predstave, Händelovog „Julija Cezara u Egiptu“ te Massenetovog „Werthera“. „Ove je godine gostujuća operna kuća na tom Festivalu bila milanska La Scala, a sljedeće godine Opera HNK Ivana pl. Zajca”, naglasio je Blažević.
Ansambl Baleta gostovat će u Beogradu na Festivalu igre te na međunarodnim AidsDanceGala te Intermezzo Woche Gera u Njemačkoj dok će Talijanska drama, uz svoje uobičajene turneje po Istri i Slovenskom primorju, svoje predstave izvesti i pred publikom u Italiji odnosno u Trstu, Perugiji, Orsogni i Milanu.
Projekt „Vremenska kapsula“ najavila je suradnica za razvoj publike Katarina Mažuran Jurešić istaknuvši kako je riječ o dijalogu s publikom, a čiji je cilj motivirati publiku da podijeli sjećanja na svoje riječko kazališno iskustvo i tako stvori živi arhiv, vremensku kapsulu za budućnost.
I ove sezone nastavljaju se programi „Kritički glas“, razgovori publike i kazališnih kritičara nakon predstava; „Glazbeni salon“, svojevrsni uvod u glazbene i glazbeno-scenske projekte te „Pogled iza pozornice“, koji publici omogućava uvid u atmosferu netom prije početka predstave.
O nastavku obnove kazališne zgrade novinare je izvijestio upravitelj Tehnike Alan Vukelić te najavio početak radova na dvama sanitarnim čvorovima, na lijevoj strani partera i mezzanina, te istaknuo kako je planirano njihovo proširenje kao i wc za osobe s posebnim potrebama. Budući da će radovi trajati dva mjeseca, iako uz nastojanje da ih publika što manje osjeti, Vukelić je zamolio za razumijevanje.
Novi sustav grijanja i hlađenja bit će implementiran čim bude moguće, a uz sve već ishodovane dozvole, cilj je radove dovršiti do početka ljeta.
Osim toga, nabavljaju se novi razglasi i rasvjeta, a nastavlja se i obnova stolica i loža. Stoga su ponovno pozvani potencijalni donatori da se uključe u nastavak akcije nakon što su donacijama građana i riječkih firmi obnovljena sjedala i tepih u parteru i stepeništu te nekolicina loža.
Konferenciju za novinare zaključio je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuvši kako riječki „Zajc“ nije samo jedno kazalište već više njih, koje zahvaljujući velikom potencijalu svojih ansambala i disperziji u druge prostore, uspješno izlazi iz povijesnih zadatosti.

Foto: Press