Ciklus Kanconijer: 200. rođendan Franza von Suppéa
By redakcija On 5 pro., 2019 At 11:17 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

KanconijerDanas, 5. prosinca 2019. godine u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na programu je ciklus Kanconijer kojim se obilježava 200. rođendan majstora bečke operete Franza von Suppéa te njegova uzora i vršnjaka – Jacquesa Offenbacha.
Ulomke iz njihovih najuspjelijih glazbeno-scenskih djela: Boccaccia i Hoffmanovih priča u koncertnoj verziji predstavljaju zvjezdani solisti: Margareta Klobučar, Janja Vuletić, Krešimir Špicer i Ljubomir Puškarić te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Aleksandra Markovića.
Rođen u Splitu gdje su mu djed i otac bili u državnoj službi, Franz von Suppé zaslužan je za uspjeh žanra operete u Beču, te mu se pripisuje i prva opereta na njemačkom jeziku. Nastala u Parizu, kao zabava srednje i niže građanske klase, prožeta šalama, satirom i bruleskom, opereta svoj procvat u Francuskoj duguje Jacquesu Offenbachu u drugoj polovici 19. stoljeća. Njegov utjecaj proširio se i na Austriju, ponajprije Beč, gdje je Suppé 1860. uspješno predstavio prvi izvorni bečki odgovor na prevladavajući francuski repertoar. Nakon mnogih hvaljenih opereta, Suppé je 1879. stvorio Boccaccio, koji se, zbog neodoljivih arija i razrađene orkestracije, smatra njegovim najboljim ostvarenjem. I sam ga je ocijenio kao „najveći životni uspjeh”. Istodobno, Offenbach je stjecao ugled i ‘ozbiljnijim’ djelima; među posljednjima je opera Hoffmanove priče čije su je privlačne točke i fantastična radnja zadržale na opernim repertoarima do danas.

Foto: Press – Domagoj Kunić

comment closed