fbpx

Besplatna radionica Papier Mache tehnike!

Knap…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Papier MachCentar kulture na Peščenici – KNAP poziva na upis u besplatnu radionicu ‘Papier Mache tehnike‘. Radionica je namijenjena odraslim kreativcima, a posebno odgajateljima, učiteljima razredne nastave i nastavnicima likovne kulture.
Papier Mache potječe iz Kine, zemlje domovine papira. Tehnika se prvenstveno koristila za izradu vojničkih kaciga u 2. stoljeću. Kasnije se proširila diljem svijeta i našla primjenu u izradi skulptura, festivalskih maski, igračaka, pa čak i namještaja.
PAPIER MÂCHÉ – Papier Mache u prijevodu znači prožvakani papir. To je također izraz za tehniku modeliranja papirom namočenim u Papier Machljepilo. Može se koristiti ili papirna kaša ili komadići papira koji se nanose sloj po sloj na kalup. Ljepilo je vrlo lako izraditi na bazi brašna i vode. Kada se osuši, površina je tvrda i izdržljiva. Tehnika izrade je lako savladiva, a pruža nevjerojatne mogućnosti i vrlo kreativan oblik umjetničkog izražavanja.
Tehnika se često pripisuje dječjem uzrastu, no vrlo je pogodna za stvaranje kompleksnijih skulpture.

Program radionice:
1. Osmišljavanje i crtanje, te izrada početne konstrukcije i oblikovanje skulpture.
2. Priprema papirnatih traka za lijepljenje, te nanošenje prvog sloja papira.
3. Drugi sloj lijepljenja novinskog papira i dodavanje detalja na skulpturi.
4. Nanošenje završnog sloja bijelog papira i priprema za bojanje.
5. Oslikavanje skulpture akrilnim bojama, te lakiranje.
Pribor:
Novinski papir, univerzalna zaštitna traka (širine 2 do 3 cm), karton, alufolija, ljepilo (izrađuje se od brašna i vode kuhanjem, omjer 1:5), žica
Radionica se bazira na pet termina po dva sata, voditeljica radionice je Adriana Tanfara

Foto: Press