fbpx

Zbornica prikazan u glavnom natjecateljskom programu FEST-a

Zbornica redateljice Sonje Tarokić

U sklopu glavnog natjecateljskog programa jubilarnog 50. FEST-a, najstarijeg filmskog festivala na ovim prostorima, u velikoj Kombank dvorani u Beogradu održana je projekcija filma Zbornica scenaristice i redateljice Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić.

Zbornica

Film Zbornica je nedavno osvojio ‘Oktavijana’ koji dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a dobitnik je i posebnih priznanja žirija na festivalu u Karlovym Varyma i Zagreb film festivalu.

Zbornica

– Inicijalna ideja je bila film o zatvorenom sustavu, donekle klaustrofobičnom, u kojem neprestano bivanje s drugim ljudima postaje svojevrsno breme. Međugeneracijsko prenošenje vrijednosti, ali i problema, bila mi je divna alegorija cijelog društva.

Na kraju se taj pristup pokazao detaljem u kojem su se prepoznali svi koji su vidjeli film, bez obzira radili u školi ili u nekom drugom sustavu – rekla je o filmu redateljica Sonja Tarokić, na odlično posjećenoj konferenciji za medije.

Marina Redžepović, koja je odigrala glavnu ulogu u filmu, osvrnula se na emotivni defetizam i trenutak kada on pobijedi radni elan s kojim zaposlenici dolaze u nove radne sredine.

– Ne događaju se takve stvari preko noći, već kroz niz sitnih događaja za koje – kako odmiču – sve više vam se čini da ne možete utjecati“, rekla je, te nastavila:

– Inicijacija koja se događa glavnom liku filma, Anamariji koju igram, njena socijalizacija u mikrosredinu, uistinu je fascinantna. Iako je psihologinja, i trebala bi imati alate koji joj mogu pomoći obraniti se od toga, ona ipak posustaje.

No, možda mi precjenjujemo sebe. Ili, kako mi je rekla jedna profesorica nakon što je odgledala film, kad se zatvore vrata zbornice, i nastavnici žele biti tek obični ljudi – ispričala je Marina Redžepović.

Zbornica je dugometražni prvijenac redateljice Sonje Tarokić, a film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame kao drama o borbi pojedinke unutar hrvatskog školskog sustava. Krajem ljeta prošle godine je okrunjen s dva posebna priznanja na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je imao svjetsku premijeru.

Foto: Press Madison – Zbornica