fbpx

Balom proslavljen Hrvatski dan liječnika

Tradicija…

Najugledniji su hrvatski liječnici na ovogodišnjem Tradicionalnom humanitarnom balu Hrvatskog liječničkog zbora proslavili 143. godišnjicu HLZ i 140 godina izlaženja Liječničkog vjesnika

Hrvatski dan lijecnika– Ove godine, uz 143. godišnjicu osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora, slavimo i 140 godina Liječničkog vjesnika, koji je uz Narodne novine druga najstarija publikacija koja kontinuirano izlazi u Republici Hrvatskoj. Cijelo to vrijeme u središtu našeg zanimanja bilo je učenje, odnosno stjecanje novih medicinskih znanja na korist narodnog zdravlja u Hrvatskoj. Na to smo iznimno ponosni – naglasio je prof. dr. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, tijekom svečanog otvaranja sinoć održanog Tradicionalnog humanitarnog bala HLZ.

Hrvatski dan liječnika
Hrvatski dan liječnikaBal je održan u predvečerje Hrvatskog dana liječnika, koji se obilježava svake godine 26. veljače, upravo na spomen datuma osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora 26.2.1874., a na njemu su sudjelovali vodeći i najistaknutiji hrvatski liječnici, ravnatelji bolnica i kliničkih bolničkih centara, kao i ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić i predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, prof. dr. Dragan Primorac, kao i prof. dr. Ranka Padovan Štern i g. Davor Štern, prof.dr. Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva prim. Siniša Varga i mnogi drugi.
Hrvatski dan liječnikaHrvatski liječnički zbor je povodom svoje obljetnice Zavodu za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević donirao uređaj za nazalni CPAP, koji pomaže u liječenju teških infekcija donjeg dišnog sustava u najmlađih bolesnika Klinike, vrlo često dojenčadi.
Spomenti uređaj svakodnevno se koristi u Zavodu, osobito tijekom sezone virusnih respiratirnih bolesti, koja je sada na vrhuncu. U uporabi je ovoga trenutka u Zavodu jedan takav uređaj, a osobito je važan u prevenciji razvoja terminalnog respiratornog zatajenja, odnosno u redukciji potrebe za invazivnom mehaničkom ventilacijom, što istovremeno prevenira dodatne komplikacije I skraćuje boravak djece u bolnici. Troškovi nabavke jednog takvog uređaja iznose oko 25 000 kuna.
Ove su godine izvođači na Balu HLZ legendarni Stjepan Jimmy Stanić, Pero Kvrgić, Lela Margitić, Luka Vidović i Plesni centar Zagreb.

Foto: Press – Hrvatski dan liječnika