Sastojci:
300g Integralnog (graham) brašna
200g bijelog glatkog brašna
200ml tople vode
100ml toplog mlijeka
2 čajne soli
1 čajna žličica šećera
1 vrećica instant kvasca
2 žlice maslinovog ulja
mješavina sjemenki (bučine, sezam, lan, kim…)
U toplo mlijeko dodati žličicu šećera, vrećicu kvasca i 2-3 žlice glatkog brašna, sve dobro promiješajte i ostavite u poklopljenoj posudi na toplom pola sata. Ostatak glatkog i integralnog brašna, soli i sjemenki dobro promješajte u posudi te im dodajte prethodnu smjesu i ostatak tople vode te dobro mijesite ručno ili mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu koju je potrebno ostaviti poklopljenu u posudi na toplom dok ne udvostruči volumen (oko sat vremena).
Nakon što je poklopljeno tijesto udvostručilo volumen, istresite ga na pobrašnjenu podlogu, lagano ga premijesite, podijelite na dva jednaka dijela, oblikujte štruce, stavite na papir na pečenje, napravite tri kosa reza preko svakog kruhčića te poklopite krpom i ostavite na toplom da se digne (oko 1 sat).
Premažite maslinovim uljem te pecite 10 min na 250C, a potom još 15-20 min na 180C. Odmah po završetku pečenja kruh izvadite na rešetkastu podlogu kako se ne bi “skuhao” s donje strane ako ostane na limu ili na papiru za pečenje.
NAPOMENA: Dužim pečenjem na manjoj temperaturi ćete dobiti deblju koru.
Dobar tek!
Priprema i Foto: Andrea Ferenc