fbpx

Otvara se KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu!

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

KinoKino– Naša dugogodišnja nastojanja i poticaji za njegovanje i stvaranje publike kroz godine realizirani su u različitim projektima, a dio njih sada i u KinoKino Festivalu, čije ćemo prvo izdanje predstaviti sljedećeg tjedna. Festival je namijenjen najmlađoj publici, a dobrim je dijelom potaknut i uspjehom našeg dječjeg programa Bibijada, koji već gotovo deset godina redovno donosi nove igrane filmove dječjoj publici Zagreb Film Festivala, kao i cjelogodišnjim programom Kino Bibijada. Na lokalnoj i regionalnoj razini postoji zaista bogata scena festivala i manifestacija dječjeg stvaralaštva; KinoKino u velikoj mjeri nastavlja se na ovu raznolikost, ali joj svakako i pridonosi, budući da se radi o prvom hrvatskom festivalu međunarodnog profesionalnog igranog filma za dječju publiku s natjecateljskim karakterom. Svakako je jedna od temeljnih vrijednosti utkanih u KinoKino Festival i općenita ideja ‘filmskog festivala’, a koju već trinaestu godinu zaredom svesrdno promoviramo i na Zagreb Film Festivalu: stvaranje kino publike, njegovanje senzibiliteta za film te promicanje nezavisnog filma. Voljeli bismo da KinoKino s vremenom postane slična platforma za promociju kvalitetnog igranog filma za djecu. Stoga donosimo izuzetno pažljivo odabran filmski program, koji će pratiti i razgovori o filmu te raznovrstan radionički program – sve to s ciljem da Festival kod mlade publike stvori poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino – istaknuo je na konferenciji za medije Boris T. Matić.
KinoKinoNa konferenciji za medije održanoj danas 8. ožujka 2016. godine u dvorani Müller kina Europa predstavljen je program prvog izdanja Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino, iza kojega stoji organizacijski i kreativni tim Zagreb Film Festivala, a koje će se održati od 16. do 20. ožujka 2016. godine. Petodnevni Festival svoj bogati program smjestit će u kultnom zagrebačkom kinu Europa, koje je kao jedna od ključnih gradskih kulturnih i društvenih lokacija već punih devet desetljeća posvećeno kvalitetnoj kinematografiji. Festival su predstavili Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, Selma Mehadžić, direktorica KinoKino Festivala, i Katarina Crnčić, koordinatorica KinoKino Festivala.
– U natjecateljskom programu, koji je podijeljen u kategorije dugog i kratkog igranog filma, prikazat će se ukupno sedamnaest filmova sa svih strana svijeta – od Švedske i Estonije do Indije i Australije, od Brazila i SAD-a do Južne Koreje. Selekcija donosi i prave inozemne festivalske uspješnice, poput dva cjelovečernja igrana filma koja su svoju svjetsku premijeru imala na nedavno održanom Berlinaleu, jednom od tri najveća svjetska filmska festivala. Festival će se otvoriti u srijedu, 16. ožujka projekcijom indijskog filma Duga, a u idućim danima maleni posjetitelji moći će pogledati duhovita, dirljiva i uzbudljiva ostvarenja kao što su estonski film Tajna družina Juhograda, nizozemski Mali gangster, ili pak korejski film Kako ukrasti psa. Svi oni natjecat će se za nagrade koje će se, zahvaljujući pokrovitelju – tvrtki Beiersdorf d.o.o. – dodijeliti najboljim dugim, odnosno kratkim filmovima, i to prema odlukama profesionalnog i dječjeg žirija. Filmsku industriju u žiriju ove godine predstavljaju Jaroslava Hynštová, programska koordinatorica jednog od najznačajnijih filmskih festivala za djecu – Zlín Film Festivala, slovenski redatelj Miha Hočevar, autor slovenskog kino hita Mi idemo svojim putem, te hrvatski redatelj filmova za djecu Daniel Kušan, redatelj filmova Koko i duhovi i Ljubav ili smrt, dok dječji žiri čini sedmero osnovnoškolaca. Službeni dio Festivala završit će u subotu, 19. ožujka proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, a tom prilikom izvan konkurencije bit će prikazan i jedan od klasika jugoslavenske kinematografije i jedan od najboljih europskih filmova za djecu svih vremena, film Izgubljena olovka Fedora Škubonje – pojasnila je Selma Mehadžić.
KinoKino– Zbog prilagodbe Festivala specifičnoj publici, filmovi se prikazuju u raznovrsnim terminima koji pokrivaju radne dane i vikend, a protežu se od jutarnjih do kasnoposlijepodnevnih sati. Prikazujemo ih na originalnom jeziku s hrvatskim titlovima, čime nastojimo promicati svijest o raznolikosti jezika (i kultura!), ali i potaknuti želju za njihovim razumijevanjem. Za svaki film naveden je i preporučeni uzrast gledatelja, no dobna kategorija predstavlja sugestiju i nije obvezujuća jer su sadržaji filmova primjereni svim generacijama. Također, kako bismo upotpunili razumijevanje odgledanog filma, sve projekcije pratit će i razgovori s moderatorima.
Popratni program u potpunosti je besplatan, a donosi još dva filmska programa: Klasici s redateljima i Moj prvi odlazak u kino. U prvom će najdraže filmove svog djetinjstva odabrati redatelji Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija i Antonio Nuić, dok je potonji namijenjen djeci predškolske dobi koja su tek na putu stvaranja prvih kino doživljaja i sjećanja. Radionički program, koji organiziramo u suradnji s našim partnerima, udrugom Bacači sjenki i festivalom Kratki na brzinu, donosi čak četiri radionice koje će voditi iskusni stručnjaci, dok ćemo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom za stručnjake i zainteresiranu javnost organizirati i okrugli stol s temom uloge nastavnika u promicanju filmske/audiovizualne kulture. Sve ove sadržaje pripremili smo s namjerom da kod naše najmlađe publike stvorimo potpuno festivalsko iskustvo, koje će osim mnoštva filmova pružiti i druge sadržaje te mogućnost cjelodnevnog (produženog) boravka u kinu – zaključila je Katarina Crnčić.
Prodaja ulaznica počinje 8. ožujka, a ulaznice (po popularnoj cijeni od 15 kn) se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili putem internetske stranice www.kupiulaznicu.hr. Onima koji žele odgledati što više filmova preporučuje se kupovina festivalske propusnice, KinoKino maratonac, po cijeni od 55 kn.

Foto: Press