fbpx

Korizmeni koncert In memoriam Milan Horvat!

Zagrebačka katedrala…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

In memoriam Milan HorvatDanas je održana press konferencija povodom najave velikog Korizmenog koncerta Zagrebačke filharmonije u zagrebačkoj Katedrali te predstavljanja CD nosača zvuka In Memoriam Milan Horvat. Na press konferenciji sudjelovali su Mirko Boch – ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Vladimir Kranjčević dirigent Korizmenog koncerta, sopranistica Martina Zadro te Sanda Vojković kao urednica CD izdanja.
Zagrebačka filharmonija uoči svakog Uskrsa, u svom Bijelom ciklusu, već tradicionalno održava Korizemeni koncert s prigodnim sakralnim programom. Na programu ovogodišnjeg Korizemnog koncerta, Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Kranjčevića izvest će Muku po Mateju, slavnog J.S.Bacha, djelo koje će upravo sutra, 31. ožujka orkestar Zagrebačke filharmonije po prvi puta izvesti u zagrebačkoj Katedrali. Ovaj koncert za Zagrebačku filharmoniju ima i dodatni značaj zbog prisjećanja na svog dugogodišnjeg šefa dirigenta, maestra Milana Horvata koji je preminuo u siječnju 2014.godine, a svojim ugledom, autoritetom i iskustvom pronio je glas i zvuk Zagrebačke filharmonije, grada Zagreba i Hrvatske diljem svijeta, izjavio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije, g. Mirko Boch.
In memoriam Milan HorvatMaestro Kranjčević i jedna od solistica na ovom velebnom koncertu, sopranistica Martina Zadro izrazili su čast i zadovoljstvo što sudjeluju u ovom velikom i važnom projektu. Osim što je riječ o Korizmenom koncert In memoriam Milan Horvat, projekt je to s impozantnim brojem izvođača u svečanom prostoru Zagrebačke katedrale. Osim orkestra Zagrebačke filharmonije, tu su čak 2 zbora (I.G. Kovačić i Djevojački zbor Zvjezdice) i devet, sve do jednog, istaknutih solističkih imena: sopranistica Martina Zadro, mezosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenori Dejan Maksimilijan Vrbančič i Zrinko Šočo, basevi Giorgio Surian, Ozren Bilušić i Dalibor Hanzalek, Domen Marinčič na violi da gambi te Pavao Mašić na orguljama. Djelo koje izvode – Muka po Mateju velikog J.S.Bacha, najpoznatije je djelo pasijske tematike u europskoj klasičnoj glazbi. S obzirom da se, zbog svoje kompleksnosti, izvodi jako rijetko, ne čudi veliki interes javnosti za ulaznicom više.

Foto: Press