Nacionalni park Kornati nadomak prestižnom certifikatu!
Piše: redakcija On 28 svi., 2015 At 07:47 PM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Održivi turizam…

Kornati– Kornatsko otočje pravi je jadranski biser u kojem su lokalno stanovništvo i posjetitelji u skladnom odnosu s prirodom – rekla je procjeniteljice Europarc federacije Marja van Loef obilazeći park.
– Naravno, pred dionicima je puno izazova na putu k održivom razvoju zajednice. Po onome što sam vidjela i čula mogu zaključiti da su svi dionici uključeni u rad s parkom vrlo motivirani za suradnju s ostalim članovima Foruma ali i u partnerstvu s mnogim drugim dionicima u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je očuvanje kornatske vrijednosti kako bismo svi u njima mogli uživati – kaže Marja.
Danas završava posjet procjeniteljice Europarc federacije Nacionalnom parku Kornati, na osnovu kojeg će biti odlučeno hoće li tom morskom parku biti dodijeljen Europski certifikat za održivi turizam. Marja van Loef je sa zaposlenicima parka, lokalnim stanovništvom provela tri puna dana, a o svojim impresijama izvijestit će odbor Europarc federacije. Za slučaj da NP Kornati dobe certifikat, što će se znati na jesen, bit će to prvi hrvatski nacionalni park s prestižnim ceritfikatom, koji već imaju parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica.
NP Kornati su u proces nominacije za ovaj certifikat ušli kroz poticaj WWF-a, koji je putem projekta ‘Parkovi Dinarskog luka’ već pomogao pet parkova iz regije da dobe spomenuti certifikat. Da bi predali nominaciju, u NP Kornati su osnovali Forum za turizam svih dionika te napravili akcijski plan i strategiju turizma za razdoblje od narednih pet godina. Svoju nominaciju predali su krajem veljače, a rezultat posjeta procjeniteljice bit će znan potkraj godine.
KornatiNP Kornati će se dobivanjem ovog certifikata upisati na mapu svjetski poznatih parkova kao što su parkovi Provanse ili Velike Britanije. Marko Turčinov v.d. ravnatelja JU NP Kornati ističe da su suradnja među dionicima parka, zajednička priprema i provedba zadanih aktivnosti preduvjeti za održivo upravljanje ovim zaštićenim područjem.
– Pred nama je puno posla, no vjerujemo da se zajedno može više i bolje. Zbog svoje ljepote Kornati su odavna stavljeni na popis hrvatske nacionalne baštine, a dobivanjem Certifikata i provedbom zajedničkih aktivnosti unutar Strategije razvoja održivog turizma, zauzet ćemo zasluženo mjesto na mapi europskih parkova – zaključuje Turčinov.

Foto: Press

comment closed