fbpx

Torta s višnjama

Torta s visnjamaSastojci:
Biskvit:
5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka
Ganache krema:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade

Krema od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 g šećera u prahu

*I još…*

250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko.
Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje (promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.
Ganache krema.
Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.

Krema od vanilije

Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite. U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu. Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kremu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom. Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Dobar tek!
Priprema i Foto: Mirela Crndić