U Zagrebu završio 3. Asian Street Food Festival
ZAGREB – Od 23. do 29. travnja Trg Josipa Jurja Strossmayera u središtu Zagreba ponovno je postao kulinarsko središte grada zahvaljujući trećem izdanju Asian Street Food Festivala, koji je i ove godine oduševio brojne posjetitelje egzotičnim mirisima, okusima i bogatim programom.
Tijekom sedam dana, Asian Street Food Festival ugostio je 11 kućica koje su nudile više od 50 raznovrsnih azijskih specijaliteta – od klasika poput Pad Thaija i Gyoza do inovativnih noviteta poput sushi burrita (Sohorrito), lignji u kadaifu i pašticade u bao pecivu.
Posebnu pažnju privukao je nastup restorana Noel by Ivan Temšić, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, koji je ovom prigodom predstavio popularna “street food” jela u azijskom stilu, među kojima su se istaknuli Katsu Sando, Korejska krilca, Pork Belly Bao i Yakitori škampi.
Uz bogatu gastronomsku ponudu, Asian Street Food Festival ponudio je i vrhunske koktele, dnevni Happy Hour te prateći program s DJ nastupima, filmskom večeri i radionicama poput Mochi Poundinga i pripreme Tantanmen ramena.
Premijerno predstavljanje na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu imao je i iznimno popularan Curry Bowl, koji je oduševio šrilankanskim specijalitetima. Izvrsno organizirani i fokusirani tim, koji je predvodio Brian Senaratne, osvojio je brojne pohvale za curryje koje su nudili u verzijama s piletinom, crnom svinjom i u veganskoj varijanti, kao i za izvrsne pileće rolice s curry majonezom.
Najveći hit na toj kućici bio je Kotthu – tradicionalno šrilankansko jelo pripremljeno posebnom tehnikom rezanja tortilje, wok povrća i mesa (piletina, junetina ili crna svinja), servirano u obliku valjka prelivenog sirom i tradicionalnim umakom. Ovo izdašno i zasitno jelo mnogi su nazivali i “lijekom za mamurluk”.
Ljubitelji tradicionalnih tajlandskih okusa ponovno su mogli uživati u već legendarnom Pad Thaiju na Thai Thai kućici, koja je, kao i prethodnih godina, zračila osmijesima i ljubaznošću. Ove godine ponudili su i dva nova jela – kiselo-ljutu Tom Yum juhu s kozicama i rižinim rezancima te ljutu hrskavu piletinu s rižom, koja je pobrala samo riječi hvale. U ponudi su imali i izvrstan desert: svježi mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa – desert koji je jednako oduševljavao izgledom kao i okusom.
Jedno od najiščekivanijih premijernih pojavljivanja bilo je ono chefa Maria Mihelja, koji je po prvi put u Hrvatskoj pripremao poznato kinesko street food jelo Rou Jia Mo (izg. ro-đa-mo). Riječ je o specijalitetu u hrskavom kruhu od vučenog tijesta nalik bureku, punjenom mariniranim trakicama junetine ili piletine, wok povrćem i kineskim začinima, prilozima i umacima. Drukčije, prepuno okusa, sočno i savršeno balansirano – bili su samo neki od komentara koje su posjetitelji dijelili o ovom jelu člana žirija MasterChefa.
Ljubitelji slastica nisu ostali zakinuti. Već prvog dana stvarali su se redovi pred kućicom Gdje je Jura, gdje je talentirani pastry chef Juraj Klepić pripremao svoje nove sladoledne kreacije. Među njima su se posebno izdvojili Fry Dubai – gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i sjeckanom pistacijom; Tropic Fry – gelato od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom; te Dubai jagode s kremom od pistacije, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom.
Kućica Kawaii mamila je neodoljivim mirisom karamele kojom su oblagali svježe voće za tradicionalnu kinesku slasticu Tanghulu, poznatu po karakterističnom „krckanju” pod zubima. U ponudi su imali i japanske Harajuku palačinke – tanke, mekane palačinke punjene kremastim soft serve sladoledom, svježim voćem i šarenim dodacima, kao i matcha sladoled te sladoled od crnog sezama. Posjetitelji su se na kućicama SoHo i Purple Monkey mogli zasladiti i mochi sladoledom u četiri okusa: kokos, čokolada, pistacija te mango i marakuja.
Ginglebells kućica ponovno se pokazala kao prava oaza za ljubitelje koktela – od klasika poput Mojita, Gin Tonica, Skinny Bitche, Londona ili Moscow Mulea, do azijskih specijala kao što su Yuzu Paloma, Yuzu Mojito i Yuzu Collins. Centralni bar brinuo je za ostatak ponude alkoholnih i bezalkoholnih pića – Šoškić vina, Staropramen i Grif piva, raznih rakija te Spritzeva, među kojima se istaknuo Geisha Spritz. Ljubitelji kave mogli su uživati u vrhunskoj Well Bean kavi, a sve su kućice posluživale prirodno fermentirani Kikkoman sojin umak s tek četiri sastojka – voda, soja, pšenica i sol.
Svaki dan od 18 do 19 sati održavao se Happy Hour uz 10 % popusta za plaćanje ZABA Mastercard karticama.
Bogat popratni program uključivao je svakodnevne nastupe DJ-a te Staropramen Movie Night u petak navečer uz prikazivanje tajlandske komedije “Kako se obogatiti prije nego što baka umre”. Održane su i atraktivne radionice: Mochi Pounding pod vodstvom Maki Nagayoshi iz restorana Pink Pig, Kikkoman radionica pripreme Tantanmen ramena s cheficom Nastasjom Chiarom Petrić, kao i Materia Matcha radionica.
Asian Street Food Festival je imao i humanitarnu notu – u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreba održana je prodaja sushi snack boxeva, a sav prihod bio je namijenjen projektu Davora Rostuhara koji nove tehnologije donosi u manje škole diljem Hrvatske. U humanitarnoj akciji sudjelovali su i rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarić.
Ovogodišnje izdanje Asian Street Food Festivala još je jednom potvrdilo zašto je riječ o jednom od najočekivanijih zagrebačkih proljetnih evenata, koji iz godine u godinu sve više podiže ljestvicu kvalitete i kreativnosti.
Foto – Press:Gordan Svilar