fbpx

9. Festival maslina – Promotor zdravog života!

Što ste mogli okusiti na 9. Festivalu Maslina u Zagrebu!

U srcu grada Zagreba, održan je spektakularni 9. Festival maslina, okupivši ljubitelje vrhunskih maslinovih ulja na jedinstvenom događanju. Svečanost je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, gospodin Zdravko Tušek, s Dejanom Jaićem, izaslanikom gradonačelnika Grada Zagreba, stvarajući upečatljiv uvod u festival koji je trajao od 9:00 do 19:00, obogaćujući iskustvo posjetitelja.

Hotel Sheraton, domaćin ovog izvanrednog događanja, pružio je savršen okvir za istraživanje raznolike ponude, umrežavanje s vodećim stručnjacima maslinarstva te sudjelovanje na stručnim predavanjima i kreativnim radionicama. Posjetitelji su imali priliku uživati u jedinstvenoj atmosferi tijekom oba dana trajanja festivala.

Festival maslina, organiziran s ljubavlju prema tradiciji i strasti prema uzgoju vrhunskih sorti maslina, predstavio je oazu visokokvalitetnih maslinovih ulja. Posjetitelji su imali priliku kušati najbolje primjerke iz bogate ponude, a sve je organizirao Zagrebački maslinarski institut, promičući važnost maslinarstva i razmjenu znanja među zaljubljenicima u tradiciju i kvalitetu.

– S ponosom možemo reći da je prvi dan 9. Festivala maslina u Zagrebu premašio sva očekivanja, okupivši brojne stručnjake, ljubitelje maslinovih ulja i istinske zaljubljenike u kvalitetu. Ovogodišnje izdanje Festivala donosi bogatstvo sadržaja, a svi posjetitelji imaju priliku istražiti vrhunske proizvode, uspostaviti nova poznanstva i obogatiti svoje znanje o maslinarstvu. Veselimo se još jednom danu druženja i dijeljenja strasti za maslinovim uljem – izjavio je Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta.

Festival je bio prožet degustacijama, prodajnim izložbama vrhunskih proizvoda, predavanjima i radionicama. Panel diskusija na temu „Mogućnosti brendiranja Hrvatske kao zemlje vrhunskog maslinovog ulja“, moderirana od strane dr. sc. Boža Skoka, suosnivača Millenium promocije i red. prof. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, privukla je pažnju stručnjaka.

Posjetitelji su imali priliku doživjeti neočekivani spoj umjetnosti i tradicije. Među mnogobrojnim štandovima koji su oduševljavali posjetitelje, istaknuo se i štand koji je čuvala bivša glumica Franica Mandić. Ondje su posjetitelji mogli uživati u prekrasnim slikama od oblutaka koje su pričale svoje priče jednostavnim motivima, kao i u unikatnom nakitu izrađenom od maslinovog drva.

Njena kreativnost dodatno je očarala posjetitelje nakitom od konopa s elementima kamena, školjki i stakla izvađenog na žalu mora. Već od djetinjstva, Franica Mandić bavi se izradom unikatnog nakita od konopa i kaučuka. Njezini proizvodi, poput nakita od konopa, vonjastog kušinića, dalmatinskog boketića i slika od žala, nagrađeni su oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda.

Maslinovo ulje – dragocjen eliksir zdravlja

Maslinovo ulje krije u sebi niz blagodati koje čine pravu riznicu za naše tijelo. Njegove zdrave mononezasićene masti, predvođene oleinskom kiselinom, ne samo da podižu insulinsku osjetljivost i reguliraju kolesterol, već i pružaju potporu srcu i krvnim žilama.

Ovo tekuće zlato obiluje snažnim antioksidansima, uključujući vitamine E i K, čime se čuva od kroničnih bolesti i štiti od upalnih procesa. Njegova antiinflamatorna svojstva ne samo da smanjuju rizik od ozbiljnih oboljenja poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti, već i pružaju olakšanje u borbi protiv Alzheimerove bolesti i reumatoidnog artritisa.

Maslinovo ulje, uz sve ove zdravstvene dobrobiti, ima i neizravan utjecaj na očuvanje tjelesne težine, čineći ga prijateljem i u putovanju prema vitkoj liniji. Njegova antibakterijska svojstva čiste probavni sustav, boreći se protiv štetnih bakterija poput Helicobacter pylori.

Osim što pridonosi zdravlju srca, maslinovo ulje ima i snažan utjecaj na dijabetes tipa 2, poboljšavajući osjetljivost na insulin. Njegova moćna antioksidativna svojstva smanjuju rizik od karcinoma, dok se istovremeno bori protiv slobodnih radikala.

Izlagači maslinovog ulja

U svijetu vrhunskog maslinovog ulja, svaki gutljaj predstavlja pravo putovanje za nepce, donoseći sa sobom bogatstvo okusa koje budi sjećanja na tradiciju i vrhunsku kvalitetu, iako može biti prepoznat kao luksuzan užitak. Kao što se moglo očekivati, na festivalu su se najviše isticali proizvođači svojih maslinovih ulja. Među njima su se našli Vias OlivetiOPG Brčić Vilma, Bembo – OPG Lupić, OPG Belci – Meloto, Turinela i drugi.

Ono što je svakog od njih činilo posebnim jest upravo ta duboka povezanost s tradicijom koju su s ponosom promovirali na festivalu. Znanje i strast prema maslinovom ulju prenosili su se s generacije na generaciju, a svaki proizvođač bio je ponosan na svoj rad. Svako maslinovo ulje koje su predstavljali imalo je svoju jedinstvenu osobnost. Okusi maslinovih ulja variraju ovisno o sorti masline, podneblju na kojem su uzgajane, načinu berbe i prerade, te mnogim drugim čimbenicima.

Neki proizvođači maslinovih ulja preferiraju voćnije arome i blage okuse, dok drugi preferiraju jače, pikantnije note. Festival je pružio mogućnost svakom posjetitelju da otkrije širinu raznolikosti koja je bila prisutna. U konačnici, ovo tekuće blago, ekstra devičansko maslinovo ulje, izrastao je u nezaobilaznu komponentu zdravog života. Dodajte ga svojoj prehrani i prepustite se potocima zdravlja koji će ojačati vaš organizam iznutra.

Raznovrsnost izlagača – zeleno i zdravo!

Široka lepeza izlagača na Festivalu maslina oduševila je posjetitelje svojom raznovrsnošću. Od proizvođača vrhunskih maslinovih ulja do stručnjaka za kozmetiku s organskim podrijetlom, festival je predstavio bogatstvo proizvoda i ideja. Osim toga, ljubitelji prirodnih slastica mogli su uživati u “slatkim zelenjakima” načinjeni od koprive i u paleti meda različitih okusa i tekstura. Taj spoj raznovrsnosti stvorio je jedinstvenu atmosferu za istraživanje i uživanje.

Među ostalim izlagačima koji su se istaknuli na festivalu, posebnu pažnju privukao je Bee Omot. Naime, na štandu je bila raznovrsna ponuda omota od pčelinjeg voska raznih uzoraka. Omoti se rade od eko tekstila, domaćeg pčelinjeg voska, borove smole i ulja jojobe. Svojim su izlaganjem pružili alternativu plastici i promičući ekološki osviješten pristup. Ta je inovacija dodala dodatnu dimenziju Festivalu maslina, čineći ga ne samo mjestom za uživanje u gastronomiji i ljepoti, već i platformom za podršku održivom razvoju i ekološkoj osviještenosti.

U skladu s temom Bee omota, otkrili smo još jedan izvanredan štand obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Toni Guberac, gdje se izlagala raznolika paleta meda. Istinski smo iznenađeni koliko različitih okusa i tekstura meda postoji – od kestenovog do livadskog meda, bagremovog meda pa sve do meda od rogača, te prekrasnog saća. Ovaj štand otkriva bogatstvo prirodnih blagodati koje med pruža, istovremeno predstavljajući kreativnost i strast obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Uz to, važno je naglasiti i koristi koje med ima za zdravlje, uključujući poboljšanje imuniteta, olakšanje kašlja, potporu probavi te svojstva koja pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Od same kozmetike pronašli smo štand na kojem je svoje proizvode predstavio OPG Matulić, pod vodstvom Anđele i Krsta Matulića. Ponosno su predstavili izvanredne gastronomske i kozmetičke proizvode proizašle iz bogate otočke tradicije. Njihova nagrađivana linija proizvoda, prepoznata diljem svijeta, garantira vrhunsku kvalitetu. Ovaj OPG ističe se predanim radom i posvećenošću tradicionalnim vrijednostima, pružajući potrošačima autentično iskustvo kroz jedinstvene okuse i njegu kože.

– Hvala posjetiteljima, izlagačima i suradnicima na njihovom doprinosu koji čini ovaj događaj iznimnim. Panel diskusija, radionice i susreti sa stručnjacima stvorili su izuzetno poticajnu atmosferu. Ovaj Festival nije samo o maslinama; to je iskustvo koje slavi tradiciju, inovaciju i ljubav prema vrhunskim maslinovim uljima – zaključio je Nikša Šimunović Odak, predsjednik Organizacijskog odbora.

Kroz raznolikost izlagača, degustacije vrhunskih proizvoda i edukativne aktivnosti, posjetitelji su imali priliku istražiti svijet maslinovog ulja i prirodnih proizvoda na potpuno novi način. Ovaj festival nije samo bio prilika za uživanje u gastronomiji i ljepoti, već i platforma za podršku održivom razvoju, ekološkoj osviještenosti i promociji tradicionalnih vrijednosti. Neka nam sjećanja na ovo nezaboravno iskustvo budu motivacija za daljnje istraživanje i podršku kvaliteti života.

Foto: Scena.hr