fbpx

Bitka kod Samobora – poslastica za ljubitelje povijesti

Rekonstruirana bitka kod Samobora 1441. godine na livadi Vugrinščak

U Nedjelju, 5. ožujka održala se rekonstrukcija bitke kod Samobora iz 1441. godine. Bitka se vodila između vojske kraljice Elizabete na čelu s Ivanom Vitovcem i vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića sa Stjepanom Banićem Lendavskim na čelu. Borilo se oko 200-tinjak vitezova odjevenih u povijesno točnu odjeću na mekanom tlu livade Vugrinščak ispod Starog Grada.

Dolaskom na sajam, osim mirisa hrane i pića mogli ste čuti i glazbu koja odgovara vremenu koje je bilo rekonstruirano. Šetnjom po livadi Vugrinščak mogli ste zamijetiti bijele šatore koji su služili kao privremeni tabori vojske te viteze odjeveni u povijesno točno odjeću i replike oklopa 15. stoljeća, mačevaoce i streličare, kao i bojne sprave poput katapulta, balista ili vatrenih kugli.

Atmosfera je bila topla, vesela, a za vrijeme bitke osjetna je i napetost, kako gledatelja tako i samih sudionika u borbi. Ozljeda je bilo, ali minimalno jer su se borci dulje vrijeme pripremali. Ovakav događaj je poslastica za ljubitelje povijesti, ali i sve druge koji vole dobru zabavu.

– Ovo je Bitka kod Samobora, a originalna bitka održala se sredinom 15. stoljeća. Bio sam član prijašnjih udruga koje su sudjelovale na ovakvim događajima i onda smo kontaktirali organizatora da mi želimo sudjelovati i vrlo sam zadovoljan ovim događajem. Ovo je prva bitka u kojoj su moji članovi imali udružne štitove i ovo je prvi event u kojem imamo kamp tako da sam izuzetno zadovoljan – izjavio je Juraj Batelja, predsjednik reda Zlatnog Hmelja.

Nakon žestoke borbe mogli ste se počastiti ukusnom hranom i pićem te su se na sajmu predstavili razni majstori i njihovi proizvodi iz tog doba koje ste mogli kupiti: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema itd.

Smrću kralja Albrechta Habsburga 1439. godine započela je borba za nasljedstvom prijestolja diljem Hrvatske i Ugarske, a sama bitka kod Samobora zadesila se na pepelnicu 1. ožujka 1441. godine. Uz kraljicu Elizabetu pristao je Ulrik II. Celjski s češkim plaćenikom Ivanom Vitovcem na čelu vojske dok je uz kralja Vladislava Jagelovića pristao Stjepan Banić Lendavski. Bitka je bila žestoka i završila je Vitovčevom pobjedom nakon što je zarobio vojskovođu Banića. Unatoč toj pobjedi, 1442. godine kraljica Elizabeta umire što je primoralo Ulrika II. da prizna Vladislava III. kao kralja te da otpusti sve zatvorenike.

U rekonstrukciji bitke kod Samobora sudjelovali su: Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga Oživljena povijest Samobora.

Foto: Scena.hr

Fotogalerija: