fbpx

Andrej Dojkić: Sretan sam što sam dobio veliku ulogu!

Glembajevi (1)– Ova uloga mi znači sve. Jako sam sretan što sam dobio priliku igrati ovako veliku ulogu našeg najvećeg pisca – rekao je Andrej Dojkić te se zahvalio redatelju koji mu je pružio priliku igrati glavnu ulogu. Glumac u predstavi ‘Gospoda Glembajevi‘ igra sina Leonea, a njegovog oca Glembaya igra Žarko Savić. Najpoznatija drama Miroslava Krleže ‘Gospoda Glembajevi’ održana je sinoć u prostorijama Kolding cluba u režiji Željka Senečića. Ovaj poznati redatelj, scenograf, pisac i slikar ponovo se vratio u teatar povodom 120. godišnjice Krležinog rođenja, a njegovu dramu je režirao sa samo tri glumca. Ideja za predstavu proizašla je iz njegovih razgovora s Krležom prije više od trideset godina, kad mu je jednom prilikom rekao da su Glembajevi zapravo drama tri glumca.
Glembajevi (5)– Raditi ovakvog Krležu je bilo sjajno jer su kao prvo samo tri glumca jer je Krležin tekst koji nije iznevjeren, nego je samo skraćen – rekao je Senečić za portal Scena.hr. Predstava se prvo trebala igrati, kaže, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, ali zbog nezainteresiranosti ravnateljice kazališta ona se odigrala u Kolding clubu. To je, ističe redatelj, bio pun pogodak jer se ništa nije trebalo mijenjati. Sve je izgledalo kao autentičan salon u kući bogate obitelji Glembay, gdje se oko stola sukobljavanju jednina dva muška pripadnika slavne obitelji.
– Ovom premijerom ostvareni su čvrsti temelji za novu vrstu dramske produkcije u kazališnoj ponudi jer ona označava svojevrstan početak ‘cabaret’ scene gdje se publika nalazi blizu glumaca. A što daje jedno potpuno novo, iskustvo gledateljima koji više nisu puki promatrači, nego i interaktivni sudionici predstave – naglasio je producent Fran Juraj Prizmić koji je s izvršnim producentom Domagojem Markovićem realizirao predstavu. Ovaj ambijent je posebno drag i glumcima.
Glembajevi (7)– Ovo je idealni prostor jer u njemu ne možemo lagati. Publika nam je toliko blizu i osjeti kako dišemo – rekla je Vesna Tominac – Matačić, koja je utjelovila Barunicu Castelli.
– Igrati Barunicu je za mene izazov jer je to jedna od najzanimljivijih ženskih uloga u domaćoj literaturi. Postoje razna tumačenja tog karaktera i kad je neki lik toliko interesantan i toliko slojevit onda se o njemu misli različito i to je ono što je mene kao glumicu strašno zanimalo i inspiriralo – rekla je Vesna.
Predstavu je došla pogledati i Vera Zima u društvu Jasne Zlokić.
– Bilo je sjajno. Predstava je sažeta, a glumci su sjajni. Toliko različite tri energije, jednostavno su nas podigle – rekla je Vera i dodala da bježi od onih predstava koje traju po četiri sata. Predstava će se igrati danas u 20 sati te u nedjelju i ponedjeljak u 21sat, a nakon toga ansambl gostuje u Budimpešti.

Piše: Ivana Vodanović