fbpx

Betonski spavači: Zagreb, Zagrebački velesajam…

Zagreb…

Druga sezona dokumentarne serije Betonski spavači na Hrvatskoj radioteleviziji

Betonski spavačiHrvatska radiotelevizija u nedjelju 28. travnja 2019. godine na Prvom programu (HRT – HTV1) počinje s prikazivanjem druge sezone dokumentarne serije Betonski spavači.
Dokumentarna serija Betonski spavači gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije. Druga sezona kroz 4 epizode, pod nazivom „Nedovršene modernizacije”, istražuje vrhunsku arhitekturu modernizma koja je u svojevrsnom procjepu između nekadašnjih velikih ambicija i današnjih skučenih mogućnosti. Susrećemo se s modernističkom arhitekturom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koja je svojim sadržajima, ali i prostornim koncepcijama, služila emancipaciji građana, no iako je priznata kao kulturno dobro, danas je prekrivena patinom nebrige i društvene nemoći.
Betonski spavačiPrva epizoda pod nazivom ‘Zagrebački velesajam, nesuđeno središte grada’ posvećena je Zagrebačkom velesajmu koji je bio važan dio urbanog identiteta Zagreba i mjesto prezentacije brojnih tehnoloških dostignuća te modernih oblika i načina života koji će tek djelomično zaživjeti u svakodnevici njegovih građana, Hrvatske i Jugoslavije. Izgradnja Velesajma bila je prva velika graditeljska akcija na južnoj strani rijeke Save s vizionarskim projektom stvaranja velikog središta Novog Zagreba. Ideja nije realizirana, a Zagrebački velesajam, zaštićen kao kulturno dobro – s 561.000 četvornih metara, 40 paviljona, 12 kilometara asfaltirane ceste i vlastitim vodocrpilištem – danas je u stanju poluživota: niti je napuštena industrijska zona niti je primjereno iskorišten.
Prvu epizodu druge sezone dokumentarne serije Betonski spavači gledajte u nedjelju 28. travnja na Prvom programu (HRT – HTV1) Hrvatske radiotelevizije u 20.40 sati.

Foto: Press