fbpx

Dan prava životinja na Trgu bana Jelačića

Zagreb…

Dan prava životinjaPrijatelji životinja pozivaju sve da povodom Dana prava životinja ne zatvaraju oči pred nasiljem nad životinjama i to 10. prosinca 2016. godine na zagrebački Trg bana Jelačića kad će brojni aktivisti s maskama na licima puštati scene iz filma ‘Zemljani’.
– Ako je itko pomislio da je biti vegan i aktivist za prava životinja lako i jednostavno, prevario se. Ono najteže nema veze s hranom i odricanjem, već sve koji izaberu život bez okrutnosti prema životinjama najteže pogađa suočavanje s tamnom stranom ljudskoga roda. Najteže je razumjeti zašto dobri i brižni ljudi, uključujući obitelj i prijatelje, nastavljaju sudjelovati u nepotrebnim praksama nasilja nad životinjama – samo zbog svojeg trenutačnog zadovoljstva ili navike.
Mnogi od njih jednostavno nisu upoznati s okrutnim praksama koje su neizostavne u uzgoju životinja zbog ljudske prehrane, odjeće ili zabave. Možda su krajičkom oka vidjeli neki video, načuli nešto u razgovoru s poznanicima ili naslutili kroz kratke informacije na plakatima, ali sve to nije im bio dovoljno dobar razlog za promjenu prehrambenih i ostalih navika.
Nekoliko desetaka aktivista odlučilo je posvetiti Međunarodni dan prava životinja poticanju na gledanje filma ‘Zemljani’ (Earthlings). Vođeni mišlju:
– Ako mi koji imamo znanje i spoznaju ne proslijedimo poruku i otvorimo drugima oči, tko će? – odlučili su se oboružati prijenosnim računalima i tabletima te scenama iz nagrađivanog filma o ljudskom odnosu prema životinjama.
Aktivisti u crnoj odjeći simbolično će nositi bijele maske kako svojim emocijama i suzama ne bi skrenuli pozornost s ekrana ispred njih. U ovom performansu najvažniji su ekrani i ono što se može vidjeti na njima. Film ‘Zemljani’ dojmljiv je dokumentarac koji prikazuje skrivene snimke svakodnevnih praksa iz industrija koje iskorištavaju životinje – uzgajivačnica, klaonica, cirkusa, vodenih parkova i sl. ”Zemljani” su zaslužni za promjenu životnih navika milijuna ljudi diljem svijeta i zbog jasno iznesenih činjenica trebaju ga vidjeti svi kojima je imalo stalo, kao i oni kojima nije.
Izvedbom performansa ‘Iskustvo Zemljana’ (The Earthlings Experience) Hrvatska će se pridružiti Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Americi, Kanadi, Australiji i brojnim drugim državama u kojima je takav performans izveden. Sve koji nisu sigurni trebaju li pogledati film mogu nadahnuti riječi redatelja Shauna Monsona koji objašnjava zašto je bitno ne bježati od istine i ne zatvarati oči pred scenama nasilja nad životinjama:
– Ne smijemo odbiti vidjeti očima ono što životinje moraju trpjeti tijelima.
Ono na što film ‘Zemljani’ skreće pozornost i zbog čega se diljem svijeta već gotovo 30 godina obilježava Međunarodni dan prava životinja jest činjenica da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama. Svi smo mi Zemljani i imamo pravo na život bez iskorištavanja i držanja u ropstvu. Prijatelji životinja pozivaju sve da povodom Međunarodnog dana prava životinja pogledaju film ”Zemljani” te da se zamisle nad postupcima čovječanstva prema svojim sustanarima – poručuju Prijatelji životinja.

Foto: Press