fbpx

Davor Božinović: Od danas uvodimo nove mjere zbog virusa Covid-19

Zagreb…

Što se tiče drugih skupina mjera, preporučuje se odgoditi sve skupove s više od 1000 ljudi, rekao je Davor Božinović

korona virusU 16.20 sati počela je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite koji svakoga dana objavljuje novosti o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.
– S obzirom na situaciju diljem Europe, posebno u Italiji, imamo pakete mjera koje smo spremni primijeniti. Uvodimo dvije skupine mjera. Prva skupina su mjere vezane za međunarodni promet ljudi, a druga se tiče velikih okupljanja skupina – rekao je Davor Božinović.
– Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta, posebno iz Kine, Italije, Koreje, bit će upoznati s obaveznom mjerom smještaja u karantenu na 14 dana – rekao je Božinović.
Dodao je i da će se hrvatskim državljanima koji dolaze iz žarišta propisati mjera samoizolacije od 14 dana.
– Također, preporučujemo svim građanima da razmotre odgodu putovanja u inozemstvo, i to u države i regije koje su zahvaćene koronavirusom. Što se tiče drugih skupina mjera, preporučuje se odgoditi sve skupove s više od 1000 ljudi. Svi oni koji će ipak održati dužni su postaviti visoke higijenske standarde. Tu će biti nužno osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima, svima će se trebati dati upute da izbjegavaju bliže socijalne kontakte – rekao je Božinović.
– Imamo 344 testirana, a još osam testova je još u izradi. U Italiji je danas bilo novih 1499 bolesnika, od čega 133 umrlih – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je rekao da je u Hrvatskoj i dalje samo 12 zaraženih koronavirusom.
– Zbog tih podataka odlučili smo poduzeti mjere koje danas predstavljamo kako bi očuvali javno zdravlje u Hrvatskoj – dodao je Vili Beroš.
– Epidemiološka situacija u većini Europe se pogoršala – rekao je Krunoslav Capak.

Foto: Press – HZJZ