fbpx

Dokumentarno: Hrvatska u Prvom svjetskom ratu

Zagreb…

HRT ponovno prikazuje seriju Hrvatska u Prvom svjetskom ratu

Hrvatska u Prvom svjetskom ratu

Hrvatska u Prvom svjetskom ratuU mjesecu obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, Hrvatska radiotelevizija od ponedjeljka 26. studenog 2018. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20.05 sati započinje s ponovnim prikazivanjem četverodijelne dokumentarne serije Hrvatska u Prvom svjetskom ratu scenarista i redatelja Krešimira Čokolića.
Serija Hrvatska u Prvom svjetskom ratu se Hrvatska u Prvom svjetskom ratubavi vojnim i političkim pitanjima u Hrvatskoj u vrijeme Prvog svjetskog rata a snimana je na bojišnicama na Soči, Karpatima, u Galiciji i Bukovini. Snimanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Mađarskoj zaokružena su snimanjem u Versaillesu pored Pariza, gdje je zaključen Veliki rat.
U seriji Hrvatska u Prvom svjetskom ratu je korišten materijal iz Filmskog arhiva Austrije, a snimljeni su i ratni prizori, koji su režirani kao ilustracija uspomena hrvatskih vojnika sačuvanih kroz memoarske zapise.
Prva epizoda serije nosi naslov ‘Put prema ratu’ i bavi se događajima iz 1914. godine ali i prilikama u svjetskoj i europskoj politici početkom 20. stoljeća. Nakon atentata u Sarajevu stvoreni su svi preduvjeti za rat. Kroz sjećanja naših mobiliziranih vojnika, sačuvanih u memoarskoj literaturi, serija ulazi u zbivanja u Prvom svjetskom ratu.

Hrvatska u Prvom svjetskom ratu
Scenarij: Krešimir Čokolić i Filip Hameršak
Režija: Krešimir Čokolić
Montaža: Damir Horvatek
Direktor fotografije: Damjan Petrović
Producenti: Miroslav Rezić i Sanja Ivančin

Foto: Press