fbpx

Europski samostani – svjedoci nevidljivoga

Na HRT…

Dokumentarna serija Europski samostani – svjedoci nevidljivoga u trajanju od pet epizoda

Europski samostaniHrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 13. svibnja 2020. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 15.15 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Europski samostani – svjedoci nevidljivoga u trajanju od pet epizoda.
Serija daje odgovore na pitanja o tome što se danas događa u europskim samostanima? Zašto mladi ljudi napuštaju “normalni” svijet da bi život posvetili molitvi i duhovnosti? Europski samostaniOvo nam putovanje otkriva dušu Europe skidajući veo tajne sa samostanskih i manastirskih zajednica od Irske do Rusije.
Ti su samostani remekdjela arhitekture. Često su prepuni blaga koje su redovnici i monasi znali prenijeti s naraštaja na naraštaj.
Ova nam filmska pustolovina otkriva katkad zaboravljenu prošlost i neočekivanu budućnost. Na tim čarobnim mjestima pokazuje nam intimno i suvremeno viđenje tih redovnika i monaha na naš svijet.
U prvoj epizodi serije Europski samostani – svjedoci nevidljivoga otkrivamo Mont Saint-Michel koji vode braća i sestre Jeruzalemskog bratstva, benediktinski samostan na jezeru Chiemsee u Bavarskoj, opatija Hautecombe povjerena Zajednici novog puta i napokon Sveta gora Atonska, duhovni centar pravoslavne tradicije.

Foto: Press