fbpx

HND: Izražavamo zabrinutost zbog neviđenog udara na medije u Turskoj

Pismo turskom veleposlaniku…

“Cenzura medija zbog kritike vladine politike nezakonita je čak i u situaciji izvanrednog stanja. Pozivamo turske vlasti da poštuju međunarodne konvencije koje štite ljudska prava, prava sindikata i slobodu izražavanja”

HNDHrvatsko novinarsko društvo poslao je pismo turskom veleposlaniku u Zagrebu izrazivši najdublju zabrinutost zbog dosad neviđenog udara na medije u Turskoj. U skladu sa stavovima Europske i Međunarodne federacije novinara, čiji je član, HND je pozvao turske vlasti da zaustave brojne napade čija su meta novinari i medijske kuće u čitavoj zemlji te da poštuju međunarodne konvencije koje štite ljudska prava, prava sindikata i slobodu izražavanja. A pismo HND-a prenosimo u cijelosti.
– Vaša Ekselencijo, u ime Hrvatskog novinarskog društva i njegovih gotovo 2400 članova želim izraziti našu najdublju zabrinutost zbog dosad neviđenog udara na medije u Turskoj te pozvati Vašu Vladu da zaustavi brojne napade čija su meta novinari i medijske kuće u čitavoj zemlji. O svim kršenjima slobode medija obavještavamo putem Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ) Platformu za zaštitu novinarstva Vijeća Europe. Smatramo da izvanredno stanje ne bi smjelo biti korišteno kao izgovor za široku čistku u medijima i drugim dijelovima društva. Cenzura medija zbog kritike vladine politike nezakonita je čak i u situaciji izvanrednog stanja. Pozivamo turske vlasti da poštuju međunarodne konvencije koje štite ljudska prava, prava sindikata i slobodu izražavanja. Potičemo Vas da njegujete kulturu u kojoj se poštuje slobodno novinarstvo. Srdačno,Sasa Leković, predsjednik HND-a – stoji u pismu.

Foto: Google Maps