fbpx

Stanje u 16 sati: U Hrvatskoj 206 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

covidNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 16.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu Covid-19 u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 206 pozitivnih osoba u Hrvatskoj. Ukupno je testirano 2100 uzorka. Postoje građani koji ne poštuju preporuke, to je nešto što nije dobro i neće pomoći. Ponavljam svima da poštuju preporuke. Poželjno je boraviti vani, ali ne u bliskom kontaktu – rekao je Vili Beroš.
– Što se tiče javnog gradskog prometa, mi smo donijeli odluku da se privremeno obustavi tramvaji, a autobusi će se dezinficirati. Vidjet će se i koje su djelatnosti nužne, tako da će u autobuse moći ući samo oni koji su nužni da život funkcionira. Drugima neće biti dopušten ulaz u autobuse. Molim da se pomirite s tom činjenicom – kazao je Davor Božinović.
– Krivulja nam je brzo krenula uzlaznom putanjom i samo o nama ovisi koliko će biti strma. Moramo izbjegavati socijalni kontakt koji je glavni razlog širenja bolesti – rekao je Krunoslav Capak.

Covid

Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.
Zatvaraju se sve ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te kronično bolesni.
Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.
Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay