fbpx

Hrvatske judoke posjetile Tokio i učile od svjetske prvakinje

Judo…

A posjetili su i dvoranu u kojoj se judo predstavio kao olimpijski sport 1964. godine

Tokio, judokeTrideset pet hrvatskih judoka u već tradicionalnoj posjeti Tokiju dočekani su od brojnih senseija u judo institutu Kodokan, a posjetili su i dvoranu u kojoj se judo predstavio kao olimpijski sport 1964. godine. Već tradicionalni posjet Kodokan judo institutu u Japanu organiziran je od 2. do 10. srpnja, a uključivao je održani seminar za judoke iz Hrvatske. Grupu je činilo 35 članova što je najveća brojka do sada. Redoviti organizirani posjeti prepoznati su od strane Kodokana što se odrazilo na sam program i organizaciju posjeta koji je u svakom segmentu bio na visokoj razini.
TokioHrvatske judoke imale su priliku učiti judo od najboljih majstora, predsjednika Kodokana gospodina Haruki Uemure, koji je održao posebnu lekciju za našu grupu, zatim senseija Mikiro Mukaija, Fukumi Tomoke, dvostruke svjetske prvakinje te senseija Naoki Murate, direktora muzeja u Kodokanu, koji je održao predavanje iz povijesti juda.
U slobodnom vremenu organiziran je posjet svim značajnijim mjestima za judo, od groba Jigora Kana, Eisho-ji hrama u kojem je prvi puta započelo vježbanje juda, zatim Budokana, dvorane gdje je judo prvi puta bio uključen na Olimpijskim igrama 1964. godine.
Pored juda grupa je obišla i brojna druga znamenita mjesta, grob 47 samuraja, muzeje i sve poznate kvartove sa svojim specifičnostima. Posjet je bio koordiniran i s Veleposlanstvom Hrvatske te je grupa posjetila naše veleposlanstvo, a veleposlanik Hrvatske u Tokyu gospodin Dražen Hrastić posjetio je našu grupu na završnoj ceremoniji na Kodokan judo institutu.
Hrvatski judoke također su okrunili svoj boravak u Japanu dobivenim diplomama od strane Kodokana koje je uručio predsjednik gospodin Uemura, te penjanjem na vrh planine Fuji (3776 metara). Na penjanju je uz judoke iz Hrvatske bio i gospodin Hrastić, koji se zajedno sa cijelom ekipom uspješno popeo na vrh. Još jedan posjet Japanu potvrda je kako će se ovakav oblik suradnje nastaviti i u budućnosti.

Foto: Press – Slaviša Bradić