fbpx

Nikola Prugovečki: Bodybuilding je ekstreman sport!

Bodybuilding…

Nikola PrugovečkiNikola Prugovečki iz Zagreba bavi se natjecateljskim bodybuildingom deset godina i trenutno završava diplomski studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Uz to priprema sportaše različitih sportova, piše im prehranu, slaže kondicijske i treninge snage u teretani te aktivno vodi kolumnu na portalu building-body.com. U razgovoru za portal Scena.hr Nikola nas upoznaje sa svim čarima ovog sporta.

Scena: Profesionalno se bavite bodybuildingom, kakav je to sport?
Bodybuilding je sport prvenstveno koji se bazira na fizičkom izgledu, to jest na izgradnji mišićne mase na kompletnom tijelu. Da bi se došlo do muskulature potrebne za natjecateljski bodybuilding, potrebno je trenirati svakodnevno u teretani, pravilno se hraniti 24 sata na dan. Sport je izrazito ekstreman i iziskuje velike napore kako fizičke tako i psihičke koji se javljaju pogotovo u pripremama za natjecanje zbog jako strogih dijeta i napornih treninga.

Scena: Pripremate za natjecanje, gdje i koliko trenirate?
Pripremam se za proljetni dio sezone natjecanja. Na koja ću natjecanja izaći sve ovisi o datumu održavanja, ali i o kalkulacijama po pitanju jačine natjecanja. Uvijek ciljam da mi protivnici budu što jači tako mi to predstavlja veći izazov. Treniram svako malo u nekoj drugoj teretani, volim promjene što kvalitetno utječe na moj mišićni rast. Treniram u pripremama svaki dan, a van sezone tri do četiri puta tjedno. Trening s utezima mi traje do sat vremena.

Scena: Nutricionista ste, recite nam nešto o tome?
Nemam završenu školu za nutricionista ali sam kroz desetogodišnje iskustvo na sebi i na preko stotinu klijenata koji su radili sa mnom naučio o pravilnoj prehrani gotovo sve, tako da svoje znanje mogu i dan danas drugima prenositi što se tiče zdravog hranjenja i zdravog načina života.

Scena: Završavate politologiju, kako ste spojili svoje znanje i ovaj sport? Ide li to zajedno?
Prvenstveno sam znanstvenik, a ljubav prema bodybuildingu napravila je sama od sebe i posao u tome. Te dvije stvari nisu spojive i nemaju nikakve veze jedno s drugim. Bodybuilding i dalje smatram svojim hobijem, a politiku svojom profesijom. Mislim da svako može ukombinirati više stvari u jedno, ali uvijek mora postojati jaka volja.

Scena: Osvajač ste mnogih priznanja i medalja, koliko je to odricanja?
Cijeli sam život u sportu i mogu reći da je bodybuilding daleko najekstremniji i najteži sport kojim sam se bavio. Iziskuje 24 satno posvećenje u potpunosti. Odricanja su bila ogromna, prvenstveno u financijskom smislu, ali niti fizička i psihička odricanja nisu ništa manja.

Scena: Uz svoju profesionalnost ste i trener, kako uspijete jedno i drugo?
Ključ uspjeha spajanja te dvije stvari je upravo u tome što se te dvije stvari preklapaju jedna na drugu. Meni trenerski rad dolazi kao čista satisfakcija jer i dalje radim ono što volim i što se uopće ne razlikuje od onog što prakticiram na sebi.

Scena: Tko vam je najveća potpora?
Najveća potpora su moja djevojka Ana, moji roditelji i brat. Oni su bili tu u svakom trenutku mojih priprema za natjecanja te su mi bili najveća podrška. Tako je i danas, podržavaju me u mojim budućim namjerama vezanih uz ovaj sport, moj trenerski rad i školovanje.

Scena: Kako uspijevate odoljeti hrani koju ne smijete jesti, a voljeli bi?
Moj pristup je sljedeći. Kad sam u pripremama za natjecanje ne dopuštam da mi se dogodi bilo koja greška jer bih se u tome slučaju mogao jedino ljutiti na samoga sebe. Stvar je karaktera i pošto moj cilj i satisfkacija samog uspjeha je puno veća od kratkotrajnog užitka u masnim i slatkim zalogajima, nije se teško odlučiti. Naravno van sezone kada se ne pripremam za natjecanja puno je opušteniji režim i dopustim si koje kakve užitke.

Scena: Koristite li dodatke i pripravke jelima, što mislite o tome?
Da koristim. Koristim razno razne dodatke prehrani od whey proteina, sporootpuštajućeg proteina, dextroze, vitamina i minerala te omega-3 masne kiseline te zavisno o stupnju priprema i još neke dodatke prehrani. Moje mišljenje o tome je kao i bilo kojoj hrani. Pošto sve dodatke prehrani možemo naći i u namirnicama iz prirodne hrane, ovako mi je olakšano što financijski, što vremenski jer nemam vremena svakodnevno kuhati po par puta pa te obroke zamijenim suplementima.

Scena: Sa svojom mišićnom masom možete sparirati nekom MMA borcu, da je prilika biste li pristali?
Imam jako puno prijatelja u borilačkim sportovim. Ponekad odemo zajedno na hrvanje ili sparning. Mišićna masa nije problem nego samo jedan veliki plus. Kondicijski sam tu nešto slabiji ali uz dobru tehniku i snagu može se donekle kompenzirati, naravno da se radi o dva različita sporta te u prvom redu na onome čemu bih trebao poraditi ako bih se našao preko puta sa MMA borcem je tehnika.

Scena: Poznato je da je ovo skup sport, da li imate sponzore ili se financirate sami?
Da ovo je jako skup sport. Trenutno nemam sponzora te se financiram sam, jer je teško dobiti sponzora koji će ulagati u toliko skup ali i ne toliko popularan sport u kojem se ne vrti veći novac kao u nogometu ili nekim drugim sportovima. Bilo bi mi drago kad bi imao nekog dobrog sponzora te se ne bih morao toliko brinuti više u financijskom smislu.

Foto: Privatni album