fbpx

Hrvatski filmski fokus: Program Pule dovodi niz važnih stranih gostiju

Pula…

Hrvatski filmski fokus – međunarodni industrijski program namijenjen profesionalcima iz područja audiovizualnih djelatnosti

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Hrvatski filmski fokusU Pulu ove godine dolaze ravnatelji i selektori međunarodnih festivala od Cannesa i Berlina do Busana i Palm Springsa, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari.
Od četvrtka, 18. do subote, 20. srpnja na 66. Pulskom filmskom festivalu održat će se Hrvatski filmski fokus – međunarodni industrijski program namijenjen profesionalcima iz područja audiovizualnih djelatnosti. Ovogodišnji program dovodi niz važnih gostiju iz svijeta filma, a s ciljem promocije hrvatske kinematografije, umrežavanja hrvatskih filmaša s ključnim osobama za plasman filmova u inozemstvu te rasprave o izazovima u današnjoj audiovizualnoj industriji.
Tijekom ta tri dana ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari imat će mogućnost vidjeti sve ovogodišnje hrvatske dugometražne filmove te sudjelovati na međunarodnom okruglom stolu o razvoju publike i panel diskusiji posvećenoj stručnoj valorizaciji današnje hrvatske kinematografije u europskom i svjetskom kontekstu.
Temeljem prošlomjesečne odluke Festivalskog vijeća, donesenoj nakon konzultacija s filmskim strukovnim udrugama, a uz uvažavanje njihovih inicijativa, problema i potreba, i u cilju iznalaženja što kvalitetnijih rješenja, održat će se tri događanja posvećena planovima i razvoju hrvatske kinematografije: u četvrtak, 18. srpnja u 19 sati okrugli stol na temu izgradnje novog filmskog studija u Hrvatskoj, u petak, 19. srpnja u 19 sati međunarodni okrugli stol na temu povećanja gledanosti nacionalnog i europskog filma, a u subotu, 20. srpnja u 19 sati panel diskusija o hrvatskim filmovima prikazanim na 66. Festivalu na kojoj će o ovogodišnjoj hrvatskoj filmskoj produkciji svoje stručno mišljenje iznijeti ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, te strani novinari i kritičari, nakon čega se očekuje rasprava. Sva tri događanja otvorena su za predstavnike medija i sve zainteresirane filmske profesionalce.
Voditelj industrijskog programa Pulskog filmskog festivala je producent Bruno Mustić. Svoje sudjelovanje su potvrdili direktor programskog odjela Filmskog festivala u Cannesu Christian Jeune, voditeljica međunarodnih odnosa Berlinskog filmskog festivala Karin Hoffinger i selektorica Berlinalea za Srednju i Istočnu Europu Barbara Wurm, direktor najvećeg azijskog festivala – Međunarodnog filmskog festivala u Busanu Jay Jeon, kritičarka lista Variety i selektorica festivala u Palm Springsu i Chicagu Alissa Simon, predsjednica International Press Academy i Sattelite Awards Mirjana Van Blaricom, umjetnički ravnatelj festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu Bernd Buder, selektorica Varšavskog filmskog festivala Agnieszka Oryl, voditeljica festivalskog odjela New Europe Film Sales Ewa Bojanowska, predstavnica distributerske kuće Cercamon Karina Korenblum, predsjednik distributerske kuće Wide Management Loic Magneron i drugi.
Iz regije se očekuju direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čehić, voditelji međunarodne suradnje Filmskog centra Slovenije Jelka Stergel i Srbije Miroljub Vučković, umjetnički ravnatelj Festivala u Paliću Nenad Dukić, filmski kritičari beogradske „Politike“ Dubravka Lakić i „Nina“ Dragan Jovićević, sarajevskog „Oslobođenja“ Duško Dimitrovski i FTBiH Dževdet Tuzlić i mnogi drugi.
Pored spomenutih formalnih događanja otvara se i festivalsko mjesto susreta (Meeting point) u kojem će se svake večeri nakon projekcije hrvatskog filma okupljati hrvatski i strani filmski profesionalci, te u ležernoj atmosferi moći neformalno razgovarati i dogovarati.

Foto: Press