fbpx

HZJZ: Upozorenje građanima – ne nasjedajte na lažne nagradne igre

Hrvatska…

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr

Pozivamo građane na samozaštitno ponašanje tijekom korištenja interneta

HZJZPolicijska uprava zagrebačka je od građana zaprimila obavijesti u kojima su nam iskazali sumnju na neovlašteno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradnu igru u obliku kviz upitnika.
Takav oblik suradnje policije s građanima rezultirao je započetim kriminalističkim istraživanjem i analizom stranice na kojoj se nepoznati počinitelji predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća u kojem promoviraju lažnu nagradnu igru.
Radom je zagrebačke policije utvrđeno kako je navedena stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama i drugim podacima osoba koje ju posjete. Naime, navodi se kako klikom na poveznicu građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune kviz/upitnik, a u nastavku su čak istaknuli i komentar građana koji su „već osvojili mobitele ili tablete“.
Ovim putem policija upozorava građane kako postoji sumnja da se radi o obliku neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka na takvim stranicama te iz tih razloga preporučujemo građanima da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu i to na sljedeće načine:
ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na Internet stranicama
ni na koji način ne ustupajte osobne podatke ( ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama
ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka
ne odgovarajte niti otvarajte poveznice nepoznatih e-mail poruka
blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja
Samozaštitnim ponašanjem na internetu bitno se smanjuje mogućnost i rizik da:
postanete žrtve kaznenih djela
postanete primatelji brojnih neželjenih (spam) poruka
omogućite nekome pristup podacima na osobnom računalu ili mobilnom uređaju
Navedena pravila ponašanja vrijede za sve nepoznate i neprovjerene izvore na internetu. Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno u dobroj namjeri ustupe ili omoguće pristup nepoznatim stranama.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: HZJZ/koronavirus.hr