fbpx

Ivana Srbljan kao Julije Cezar!

Rijeka…

U naslovnoj ulozi, ulozi rimskog imperatora Julija Cezara – Ivana Srbljan

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Julije Cezar u EgiptuNakon što je publiku i kritiku osvojila kao prelijepa, tragična Cornelia ‘krasnog i zamamnog’ glasa, članicu riječkog opernog ansambla Ivanu Srbljan očekuje novi, posve drugačiji izazov. Naime, na izvedbi iznimno hvaljene opere ‘Julije Cezar u Egiptu’ u ponedjeljak 16. svibnja 2016. godine u HNK Ivana pl. Zajca, ova će izvrsna mlada mezzosopranistica koja plijeni muzikalnošću i glumačkim umijećem, nastupiti u naslovnoj ulozi, ulozi rimskog imperatora Julija Cezara.
Ivana SrbljanPodsjetimo, u posljednje dvije sezone, Ivana Srbljan na riječkoj je opernoj pozornici bila Olga u „Evgeniju Onjeginu“ P.I.Čajkovskog, Bersi u Giordanovoj operi „Andrea Chenier“, Maddalena u Verdijevu „Rigolettu“, a naročito je pamtimo kao uvjerljivu, fatalnu Carmen u komornoj izvedbi istoimene opere Georgesa Bizeta.
U ponedjeljak će i Amanda Stojović ostvariti svoj debi u prvoj riječkoj baroknoj Amanda Stojovićoperi i to, naravno, u ulozi Cornelije. Riječ je o mladoj pjevačici koja već ostvarila niz zapaženih uloga na opernim pozornicama Beograda, Maribora, Ljubljane, Beča te diljem Japana. Osvojila je brojne nagrade na pjevačkim natjecanjima, među kojima valja izdvojiti ulazak u finale jednog od najvećih europskih natjecanja, natjecanja Adriana Bella u Spoletu. U konkurenciji 150 kandidata bila je izabrana i na audiciji kazališta Rosetum u Milanu.
Uz Ivanu Srbljan kao Julija Cezara i Adamandu Stojević u ulozi Cornelije, nastupit će solisti iz premijerne podjele: Anamarija Knego kao Kleopatra, Sonja Runje u ulozi Tolomea, Marko Fortunato kao Sesto, Dario Bercich kao Achilla, Slavko Sekulić kao Curio te Olga Kaminska u ulozi Nirena.
Riječki „Julije Cezar u Egiptu“ (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela, operna je predstava u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, a pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa koju je kritika opisala kao „fascinantnu i koherentnu“, kao „kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica“ ili „neobičan barokni užitak za oči i uši“.
Scenografiju potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, oblikovanje videa Igor Crnković, a scenski pokret Balázs Baranyai.
Prije početka predstave, u 18 sati, u foyeru HNK Ivana pl. Zajca bit će upričen okrugli stol pod nazivom „Je li žena „kastrat“ suvremenog doba“ čija je namjera ukazati na kompleksnost s kojom višak ili manjak nekih elemenata utječe na to jesmo li percipirani kao pretežno maskuliziraniji ili feminiziraniji, a polazišne pozicije promišljanja – medicinsko-psihološka, teatrološka,kulturološka, analitičko-narativna – ocrtat će moguće rastere poimanja teme. U razgovoru će sudjelovati Brigita Miloš, Jasminka Juretić, Sanja Bojanić, Slaven Crnić i Marin Blažević, a ulaz je moguć uz predhodno podizanje propusnica na kazališnoj blagajni, čiji je broj ograničen.

Foto: Press