fbpx

Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1

Hrvatska…

Priopćenje Hrvatskih laburista – Stranke rada vezano za Agrokor prenosimo u cijelosti

Ivica Todorić– Poziv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na smirivanje lopte u vezi Agrokora možemo prihvatiti samo u slučaju da nam Plenković kaže što on i Vlada planiraju u vezi zaštite interesa radnika, kooperanata i dobavljača, ali i zaštite interesa poreznih obveznika. Lijepo je znati da se predsjednik Vlade razumije u nogomet, ali u ovom se slučaju ne igra nogometna, već gospodarska utakmica!
Mnogi su pisali i govorili hvalospjeve o Ivici Todoriću i njegovom carstvu, a za to je vrijeme Agrokor mnogo toga radio i radi isključivo zbog vlastite koristi čineći pri tome golemu štetu mnogima u državi, ali i samoj državi. Razvoj Todorićevog carstva baziran je na neplaćanju dobavljačima kojima je dužan preko 16 milijardi, ali i na neplaćenim poreznim obvezama, po nekima u iznosu od 6 milijardi kuna.
Tako je, po onoj narodnoj – ako si dužan stotinu kuna to je tvoj problem a ako si dužan stotinu milijuna postaješ državni problem – koncern u kojem je samo u Hrvatskoj zaposleno oko 40 tisuća ljudi, a pridodamo li njima i kooperante lako je moguće da se radi i o 60 tisuća ljudi – Agrokor postao državni problem.
Nagla ekspanzija poslovanja posuđenim novcem, a radi se o oko 45 milijardi kuna kreditnih obveza, dovela je Todorićevo carstvo u velike probleme. No, pitanje je zašto država nije reagirala kada je postalo jasno da Ivica Todorić ne pokriva porezne obveze? Zašto se alarm nije upalio već kod prvog milijuna poreznog duga, a ne tek sada kada on navodno iznosi 6 milijardi? Država je trebala znatno ranije reagirati, a za razloge zašto nije možemo samo nagađati – Todorić je bio izdašan politički donator ali i zbrinjavatelj menadžerskog kadra i iz većine bivših Vlada.
Dilema spašavati li Todorićevo carstvo državnom intervencijom, razumljivo je velika. Međutim, oni koji viču da se Todoriću ne smije pomagati nisu u pravu i opasni su podjednako kao i oni koji bez planova i argumenata govore da Todoriću treba pomoći. Ovdje se više ne radi samo o Todoriću, već je u pitanju koncern s 40 tisuća zaposlenih i još nekoliko tisuća kooperanata i dobavljača. Ako koncern propadne to će državu skupo stajati jer neće moći naplatiti porez i trebat će zbrinuti sve te radnike. Međutim, s druge strane radi se o privatnom kapitalu i odgovornosti Uprave Agrokora pa država ne može samo tako reći da kreće u spašavanje, jer ako država uđe kao vlasnik tko će vraćati onih 45 milijardi kuna kreditnih obveza? Vidite li kuda ovo vodi – najveću će štetu pretrpjeti radnici i dobavljači.
David BregovacOno što nas brine, osim anemije ove Vlade i premijera Andreja Plenkovića je činjenica da će, ako već nije, Agrokor ubrzo početi ostajati bez dobavljača, posljedično tome i bez prometa pa sve do nemogućnosti servisiranja dugova. Znamo što slijedi nakon toga – bankrot i rasprodaja carstva u kojem se nalaze i izuzetno velika poljoprivredna zemljišta ali i koncesije, primjerice – izvori pitke vode. Uzmemo li u obzir i činjenicu da kreditori (strane banke), ako to požele, mogu potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele – itekako nas je briga kako će sve ovo završiti!
U svemu ovome prepoznajemo naš stari hrvatski problem – dok se ostvaruje profit, tada imamo uspješne kapitaliste i menadžere, ali kada nastanu dugovi tada imamo javni, državni problem!
Stoga, poručujemo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću – nemojte spašavati Todorića već spašavajte radnike i njihova radna mjesta, kooperante i dobavljače te njihova potraživanja – piše u priopćenje Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Foto: Agrokor Press arhiva, Press