fbpx

Izbornik Kovač objavio popis reprezentativaca za SP u Portugalu

Mali nogomet…

Mislim da dečkima neće manjkati motiva da se pokažu u najboljem svjetlu, kaže izbornik Dino Kovač

Dino Kovač– Velika mi je čast što sam izabran za izbornika hrvatske malonogometne reprezentacije jer nema veće časti od toga kada predstavljaš svoju zemlju. Smatram da s igračke strane nema većeg zadovoljstva od igranja na glavnom trgu u Lisabonu. Ako će još k tome biti i pun stadion i ako će nas ljudi u Hrvatskoj pratiti putem TV ekrana, mislim da dečkima neće manjkati motiva da se pokažu u najboljem svjetlu – rekao je izbornik Dino Kovač.
Kao što je otprije poznato, Hrvatska malonogometna reprezentacija nastupit će u rujnu na premijernom izdanju SP u malom nogometu koje će se održati u Lisabonu. Ovaj najveći malonogometni događaj u svijetu održava se pod okriljem novoosnovane svjetske federacije – ISF.
Poznato lice s malonogometnih terena, 36-godišnji Dino Kovač, preuzeo je ulogu izbornika reprezentacije. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci pratio je mnogobrojne kandidate između kojih se iskristalizirao konačan popis. Prije objave putnika na svjetsko prvenstvo izbornik je otkrio svoje ambicije.
Lisabon SP– Pogledao sam nastupe Njemačke s njihovih prijašnjih natjecanja. Iako su puni snage, čini mi se da su to sve velikonogometaši koji ne znaju neke malonogometne kretnje i taktike, tako da bi ih se dalo prevariti na neke trikove. Ostale dvije reprezentacije ne znam. Nisam mogao pronaći snimke njihovih utakmica tako da su velika nepoznanica, ali sigurno će izabrati najbolje nogometaše koje mogu i sigurno će dati sve na terenu tako da niti jedan protivnik neće biti lagan – izjavio je izbornik o protivnicima u grupnoj fazi natjecanja.
Na premijernom svjetskom prvenstvu nastupaju 32 reprezentacije, a naša reprezentacija izvučena je u skupinu G s Njemačkom, Angolom i Indijom. Natjecanje ćemo otvoriti 23. rujna protiv Angole u posljednjoj utakmici prvog dana natjecanja koja se igra u 23.15 sati po hrvatskom vremenu.
Na popisu izbornika Kovača nalazi se 13 igrača, a kako možemo vidjeti imamo jedan spoj mladosti i iskustva. Kako je rok za predaju konačnog popisa 10. rujna, postoji mogućnost da se na konačnom popisu pronađu još dva igrača.
– Od iskusnijih igrača očekujem da najviše ‘potegnu’, da pokažu mladima kako se treba boriti i da im pomognu u nekim situacijama na koje možda još nisu navikli. Od mlađih očekujem da daju sto posto od sebe, da grizu i da ostvarimo što bolji rezultat. Mislim da će svi htjeti Hrvatsku predstaviti u najbolje svjetlu, pogotovo nakon sjajnog rezultata nogometne reprezentacije u Rusiji. Treba napomenuti kako imamo prilike prijaviti 15 igrača, ali trenutno imamo financija za njih 13-ero. Ako bi se našao još neki sponzor, moglo bi se povesti još dva igrača i možda još jednog člana stručnog stožera tako da ovim putem pozivam sve sponzore koji bi mogli pomoći reprezentaciji da se priključe i da nam omoguće što bolje uvijete za ostvarenje što boljeg rezultata – naglasio je Kovač.
Zbog strogih pravila ISF-a neke igrače na koje je izbornik računao nisu mogli biti pozvani, među njima se posebno ističe ime vratara Gorana Malogorskog. Priupitali smo izbornika koliko mu to otežava situaciju tijekom priprema.
– Naravno da je hendikep što ne mogu igrati neki igrači koji igraju prvu ligu futsala ili prve dvije lige velikog nogometa, ali ja uopće ne sumnjam u ove igrače koji su tu. Oni imaju kvalitete, znanja i želje i u njih ne sumnjam niti malo – stav je Dine Kovača.
Za kraj se izbornik osvrnuo i na budućnost ove nove malonogometne priče za koju smatra da ima perspektivu, kako u Hrvatskoj, tako i širom svijeta.
– U Hrvatskoj je mali nogomet jako popularan. U skoro svakom selu u se igraju turniri ili neka liga tako da je baza igrača za ovakva natjecanja jako velika. Mislim da ISF kao svjetska federacija radi jako dobar posao. Ovo je jako lijepa priča koja bi kroz godine mogla još više zaživjeti i postati vrlo popularna – zaključio je Kovač.
Za kraj nadodajmo kako će malonogometna reprezentacija Hrvatske svoju prvu povijesnu utakmicu odigrati 4. rujna protiv slovenske reprezentacije na gostujućem terenu. Ta utakmica će poslužiti kao odličan test uoči nadolazećeg svjetskog prvenstva.

Foto: Press