fbpx

Europska prljava berba: Patnja iza trgovine voćem i povrćem

O ‘modernom ropstvu’ – Europska prljava berba

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 16. prosinca 2020. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.15 sati u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prikazat će dokumentarni film Europska prljava berba: Patnja iza trgovine voćem i povrćem.

berba

Europska unija milijunima eura subvencionira poljoprivredna gospodarstva koja krše socijalne standarde. To su rezultati istraživanja Bavarskog radija. Prema njima, proizvođači voća i povrća u Španjolskoj i Italiji dobivaju subvencije iako ne poštuju propise o plaćama i zaštiti na radu. Autori ovog dokumentarnog filma, Vanessa Lünenschloß i Jan Zimmermann, bili su na licu mjesta. Prema podacima do kojih je istraživanjem došla gospodarska redakcija Bavarskog radija, samo jedan proizvođač povrća u španjolskoj pokrajini Almería tijekom protekle tri godine dobio je 3,4 milijuna eura subvencija, i to unatoč kršenju propisa o plaćama i radu. Pomagači u berbi žale se na niske plaće i primjenu otrovnih sredstava za prskanje bez korištenja zaštitne odjeće.

berba

U Španjolskoj su pak zakonom propisana zaštitna odijela za cijelo tijelo i specijalna obuka. Regionalni sindikat zaprimio je brojne pritužbe. Španjolski proizvođači povrća opskrbljuju i njemačke supermarkete i diskonte. Pretraživanje nacionalnih baza podataka pokazuje da i druge tvrtke iz Španjolske koje se ne pridržavaju radnih propisa primaju milijunske subvencije. Riječ je o dampingu plaća, kršenjima zakona o zaštiti na radu i prijevarama s doprinosima za socijalno osiguranje.

berba

Deseci tisuća migranata i izbjeglica traže posao u poljoprivredi u Španjolskoj i Italiji. Zbog takvog velikog broja raste pritisak konkurencije pa mnogi poljoprivrednici i vlasnici gospodarstava iskorištavaju nevolju onih koji traže posao. Primjerice, u Almeríji mnogi pomagači u berbi zarađuju samo 25 eura na dan, iako je kolektivnim ugovorom propisana minimalna nadnica od 47 eura. Situacija je slična i kod velikih talijanskih uzgajivača u Kalabriji i na otoku Siciliji. Sindikati i izbjegličke organizacije govore o “modernom ropstvu”.

Foto: Press