fbpx

Klinika Schwarzwald od 7. svibnja na malim ekranima

HRT…

Omiljena serija iz osamdesetih Klinika Schwarzwald od 7. svibnja na Hrvatskoj radioteleviziji

Klinika Schwarzwald

Klinika SchwarzwaldHrvatska radiotelevizija na Prvome programu Hrvatske televizije od ponedjeljka 7. svibnja 2018. godine u prijepodnevnome terminu od 10.20 sati započinje s prikazivanjem hvaljene njemačke televizijske serije Klinika Schwarzwald, koja je još tijekom svojega prvotnoga prikazivanja osamdesetih godina prošloga stoljeća stekla veliku popularnost. Serija prati život male izmišljene klinike smještene u njemačkoj pokrajini Schwarzwald i živote članova liječničke obitelji Brinkmann, čiji članovi rade u bolnici te od kojih je gledateljima u sjećanju najviše ostao glavni junak serije dr. Udo Brinkmann. Klinika Schwarzwald jedna je od najuspješnijih igranih serija njemačkoga javnog medijskog servisa ZDF, koja se snimala između 1984. i 1988. godine, a prikazivala od 1985. do 1989. godine. Gledatelji u bivšoj Jugoslaviji krajem osamdesetih seriju su imali prigodu pratiti u okviru noćnoga programa Noć i dan Televizije Sarajevo.
Klinika SchwarzwaldKoncepcija televizijske serije Klinika Schwarzwald oslanja se na uspješnu češku seriju Bolnica na kraju grada, koja je snimljena potkraj sedamdesetih godina prošloga stoljeća i slovi kao majka bolničkih televizijskih serija. U pozadini je još i ljubavna priča između prof. Brinkmanna i medicinske sestre Christe, a kao vanjska kulisa klinike Schwarzwald poslužila je takozvana Carlova zgrada, dio bolničkoga kompleksa u Glottertalu blizu Freiburga. Kao vanjska kulisa kuće obitelji Brinkmann poslužio je Zavičajni muzej Hüsli u Grafenhausenu.
U prvome nastavku prof. Klaus Brinkmann postaje ravnatelj klinike Schwarzwald, u kojoj radi i njegov sin Udo, s kojim je u zategnutim odnosima. Friedhelm Hensle, bezobzirni vozač automobila, skrivi prometnu nesreću i završi u klinici Schwarzwald. Profesor Brinkmann u dramatičnoj operaciji spašava život kćeri utjecajnoga tvorničara. Serija je imala tri sezone i 73 nastavka, autor joj je i duhovni otac joj Herbert Lichtenfeld, a producent Wolfgang Rademann.

Foto: Press