L.A. povjerljivo u nedjelju u 21 sat na malim ekranima
By redakcija On 11 pro., 2018 At 10:05 AM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

HRT…

L.A. PovjerljivoHrvatska radiotelevizija u nedjelju, 16. prosinca 2018. godine na svom će Drugom programu (HRT – HTV2) u udarnom terminu od 21.00 sat prikazati vrhunski kriminalistički film ‘L.A. Povjerljivo‘ (L.A. Confidential), po mišljenju brojnih kritičara jedan od najboljih američkih filmova snimljenih 90-ih.
‘L.A. Povjerljivo’ prepoznatljiv je po sjajnoj glumačkoj ekipi (Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, Kim Basinger, Danny DeVito, James Cronwell) a radnja mu je smještena u Los Angeles 50-ih godina 20. stoljeća.
Tamošnji policajci često se po svojim metodama ne razlikuju od kriminalaca. Grubom i ne pretjerano inteligentnom Budu Whiteu (R. Crowe) omiljena su meta nasilnici koji maltretiraju žene. Šarmantni Jack Vincennes (K. Spacey) stalno je na naslovnim stranicama, jer uhićenja izvodi u dogovoru s vlasnikom talboida “Hush” Sidom Hudgeonsom (D. DeVito).
L.A. PovjerljivoMladi i ambiciozni Ed Exley (G. Pearce) nastoji se pridržavati pravila, no kako svoje kolege tužaka šefovima, ubrzo stekne reputaciju mlakonje i štrebera, a osobito ga mrzi White.
Njihov je zapovjednik stari lisac Dudley Smith (J. Cronwell). Istražujući lanac prostitucije kojim upravlja tajanstveni bogataš Pierce Patchett (D. Strathairn), detektivi otkrivaju opasnu urotu, a White se usput zaljubi u elitnu prostitutku Lynn Bracken (K. Basinger).
Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Jamesa Ellroya, jednog od najuglednijih suvremenih autora krimića koji se proslavio mračnim romanima u kojima granica između zakona i kriminala gotovo da i ne postoji. Scenarist Brian Helgeland i redatelj Curtis Hanson (1945.-2016.) sjajno su adaptirali njegov slojeviti roman i za svoj su trud nagrađeni Oscarom, a zlatni je kipić osvojila i izvrsna Kim Basinger. Film je za Oscara nominiran u još 7 kategorija, a ne bi bilo nepravedno da ih je svih devet i dobio.

Foto: Press

comment closed