fbpx

Mislav Togonal: Malo je emisija koje su preživjele test vremena

Poligraf…

Dvadeset godina vodeće radijske političke emisije Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija

Mislav Togonal– Malo je emisija u hrvatskim elektroničkim medijima koje su preživjele test vremena, a Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija jedna je od njih. Ta emisija traje već gotovo puna dva desetljeća i kroz nju su prošli svi koji nešto znače u političkome životu naše zemlje – rekao je urednik i voditelj Mislav Togonal. Dodaje kako mu je osobito drago da i danas vodi tu emisiju koja je rado slušana i često citirana u ostalim medijima.
Jasmina Popović i Mislav TogonalJedna od najslušanijih radijskih emisija Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu emitiranja. Na rasporedu je svakoga petka na Prvome programu Hrvatskoga radija od 8.05 do 8.55 sati, a urednici i voditelji Jasmina Popović i Mislav Togonal u emisiji ugošćuju ključne goste iz političkoga i javnoga života. Teme razgovora s gostima uvijek su aktualna zbivanja, a u emisiji izravno sudjeluju i slušatelji. Uz informativne emisije Jutarnja kronika i U mreži Prvog, riječ je ujedno i o jednoj od najslušanijih političkih emisija u hrvatskome javnom eteru te jednoj od najcitiranijih emisija Hrvatskoga radija.
– U Poligraf sam došla nakon kolegice Milene Jukić – Ugrin, koja ga je vodila dvanaest godina. Kad dođete na mjesto nekoga tko je već obilježio emisiju, morate graditi svoj odnos sa slušateljima. A njihove su reakcije uglavnom pozitivne – ističe Jasmina Popović te dodaje kako najviše voli to što emisija pruža mogućnost da se iskorači iz dnevne politike i da se nametnu neke teme o kojima slušatelji možda još nisu razmišljali te da ih se obavijesti o događajima koji se zbivaju oko nas, a koji nisu uvijek u naslovima novina ili informativnih emisija.
Jasmina Popović– Kad je riječ o Poligrafu, važno je prepoznavanje zanimljivih tema tijekom tjedna, a izbor gostiju zna biti težak zadatak jer u studio dolazi troje ili četvero sugovornika, i to rano ujutro. Glavni je cilj da slušatelj nakon emisije zna više o temi nego što je znao prije nje – objašnjava Jasmina Popović i dodaje da je usto važno uskladiti se s ostalim emisijama Hrvatske radiotelevizije kako bi se, koliko je god to moguće, izbjeglo ponavljanje tema ili pozivanje istih gostiju.
– Posebnost Poligrafa jest kontakt sa slušateljima. Naime, posljednjih petnaest minuta ostavljamo za komentare i pitanja slušatelja, a gosti u studiju odgovaraju na njihove upite te se ostvaruje neposredan kontakt, dragocjen za takvu emisiju – naglašava Mislav Togonal.
Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija emitira se na Prvome programu Hrvatskoga radija od 1998. godine. Prvi je urednik i voditelj bio Aleksandar Stanković, poslije mu se pridružio Ivan Žaknić te potom Petar Štefanić. Prije gotovo dvanaest godina uređivanje i vođenje preuzeo je Mislav Togonal, koji se izmjenjivao s Milenom Jukić – Ugrin, a odnedavno se izmjenjuje s Jasminom Popović. Zbog iznimnih programskih dostignuća 2007. godine emisija je dobila Godišnju nagradu Hrvatske radiotelevizije.
Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija emitira se petkom na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) od 8.05 do 8.55, reprizno se prikazuje na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) istoga dana u 23.05, a dostupan je i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT